• Головна
  • Здоров’я
  • “Це не прояв недовіри, а навпаки — турбота і любов”: як і де зробити тест на ВІЛ у Львові

“Це не прояв недовіри, а навпаки — турбота і любов”: як і де зробити тест на ВІЛ у Львові

“Це не прояв недовіри, а навпаки — турбота і любов”: як і де зробити тест на ВІЛ у Львові

Нині Україна посідає одне з перших місць серед країн Європи за кількістю людей, що живуть з ВІЛ (вірус імунодефіциту людини - ред.). Близько 70 відсотків інфікованих мають підтверджений статус та можуть контролювати захворювання. Решта не знають, що мають ВІЛ-інфекцію і не лікуються. І це той прошарок, за рахунок якого хвороба поширюється. Війна посилює виклик боротьби з епідемією ВІЛ. Саме тому важливо тестуватися. Це безкоштовно і займає лише 15 хвилин.

Про статистику захворюваності та доступність тестування у Львові на ВІЛ-інфекцію розповіли  LVIV.MEDIA консультанти Фундації АнтиСНІД–США.

За даними Центру громадського здоров'я, в Україні проживає 257 тисяч людей, які мають ВІЛ-інфекцію. Це з урахуванням окупованих територій. Якщо говорити про осіб, які перебувають під наглядом, то десь тільки 160 тисяч отримують лікування. І військові дії будуть сприяти поширенню ВІЛ інфекції. Тому що у нас більш вражені саме ті регіони, які зараз перебувають або під окупацією, або в зоні бойових дій. На Львівщині захворюваність теж зростає. За десять місяців цього року у Львові зафіксовано 176 нових випадків хвороби, за аналогічний період 2022 року таких хворих було лише 45, — каже Юлія Квасневська, керівниця програм профілактики і тестування Фундації АнтиСНІД–США. П’ять років тому організація відкрила у Львові  дружній пункт тестування на ВІЛ-інфекцію, без потреби записуватися до лікаря та брати скерування.

У той час на Львівщині тестування було вже доступно в закладах охорони здоров'я, але існує певна стигма щодо державних медичних установ. Люди, як правило, побоюються лікарів. Для того, щоб прибрати бар'єр, ми зробили так, що у пункті працюють лише консультанти, які орієнтовані на потреби клієнта. Для нас дуже важливо, щоб людина почувала себе комфортно протягом всієї процедури”, — розповіла спеціалістка. Тестування є безкоштовним, аналіз одночасно роблять на чотири інфекції: ВІЛ, вірусні гепатити B та С і сифіліс.

Всі чотири інфекції мають однакові шляхи інфікування: здебільшого через статеві стосунки. І часто люди картають себе, мовляв, це моя провина, що я інфікувався. Ні. Це не провина, інфекції не обирають, ані за статусом у суспільстві, ані за способом життя, ні за чим. Важливо лише вчасно діагностувати захворювання і розпочати лікування”, – зазначила Юлія Квасневська.

Тест на ВІЛ

Проходжу тестування. У кабінеті тільки я і консультант. Ми знайомимось, жодних анкетних даних від мене не вимагають. Назар, так звати консультанта, при мені відкриває тест, бере кров з пальця та крапає у чотири розрізи тест-смужки. Результатів аналізу потрібно чекати близько 15 хвилин. Увесь цей час я перебуваю у кабінеті, консультант розпитує, що знаю про ВІЛ, а далі і сам пояснює шляхи поширення інфекції та розповідає про захворювання.

За його словами, ймовірність заразитись на ВІЛ у побуті є низькою."Кажуть, що ВІЛ можна інфікуватись у манікюрних чи тату салонах, у стоматкабінетах. Насправді ж випадків, де довели, що це сталось у таких місцях, або немає, або вони поодинокі. Для того, що інфікуватись, потрібно, щоб певна кількість крові потрапила в організм людини", — зазначив Назар Токар.

У групі ризику, за його словами люди, які мають незахищені та хаотичні статеві контакти, а також особи, які споживають ін'єкційні наркотики. Але, як наголосив спеціаліст, кожному важливо регулярно проходити тестування.

“Більшість людей  думає, що ВІЛ їх не стосується. Але це не так. Ти можеш бути впевненим у собі, але не у своєму партнерові. Тому, якщо немає постійного статевого партнера, потрібно робити тест щопівроку, а якщо є один статевий партнер — раз в рік. Ми мотивуємо молодь перед тим, як перейти до незахищених статевих стосунків, зробити тест. Тестування – то не прояв недовіри, а навпаки – турбота і любов до себе та свого партнера”, – пояснює консультант.

Вірогідність тесту складає 99,6 відсотка. Але якщо був ризик інфікування, то від того моменту має минути не менше трьох місяців, щоб результати аналізів були правдивими.

Консультант зазначає, що нерідко причиною, через яку людина не наважується зробити тест, стає те, що вона не хоче розголошувати особливості свого інтимного життя або досвід вживання ін'єкційних наркотиків. Кабінет – саме той простір, де можна анонімно здати аналізи та отримати відповіді на всі незручні запитання.

Шляхи передачі інфекції

За статистикою, 75% людей, у яких виявили ВІЛ, інфікувались через статеві стосунки. Тому варто уникати випадкових статевих контактів та використовувати презервативи. Але, як кажуть консультанти, їх вартість нерідко стає одним з бар'єрів для користування.

У нас кондоми коштують досить дорого і коли людина, для прикладу, обирає між пивом і презервативом, то, на жаль, вона обере пиво. Люди обирають те, що приносить задоволення. Презерватив – це більше обов'язок, ніж задоволення. Наша Фундація виступає за те, щоб вартість контрацептива була доступною. І тому у кабінеті презервативи надають безплатно та у необмеженій кількості”, — зазначила Юлія Квасневська

Доконтактна профілактика ВІЛ, як пояснює фахівчиня, полягає у тому, що людина, дізнавшись про свій ВІЛ-позитивний статус, звертається до лікарні, їй видають препарати, що допомагають знизити ризики захворювання у неї самої і не інфікувати партнера.

Ліки пригнічують розмноження вірусу й зміцнюють імунітет та зменшують концентрацію збудника в організмі. Якщо людина приймає антиретровірусну терапію 6 місяців і довше, кількість вірусних часток крові в неї настільки знижується, що в сексуальному контакті вона вже не інфікує свого партнера. Ми рятуємо життя безпосередньо цієї людини, у якої ми виявили ВІЛ-інфекцію, і перериваємо епідемічний процес. Постійне вживання антиретровірусної терапії допомагає людям з ВІЛ жити довге життя й наповнювати його буденними сенсами: народжувати здорових дітей та дожити до літнього віку. Це звичайне хронічне захворювання, яке лікується пожиттєво, — каже консультантка.

Постконтактна профілактика – якщо відбувся будь-який ризикований контакт, особа протягом перших трьох діб звертається в медичний заклад, де їй нададуть комплексну терапію, яка триває приблизно місяць і майже на 80% зменшує ризик подальшої передачі інфекції. 

“Якщо людина дізналася у нас, що є ВІЛ-позитивною, консультант зобов'язаний супроводити її на лікування до спеціалізованого медзакладу. Можливо, це відбудеться навіть в той самий день. Якщо, наприклад, людина в першій половині дня отримала позитивний результат, то вже  до вечора може розпочати лікування”,— зазначила Юлія Квасневська.

Адреса пункту тестування ВІЛ Фундації АнтиСНІД–США у Львові: вулиця Антоновича, 20

Графік роботи:

Понеділок-П’ятниця : 9.30 - 20.00

Субота : 11.00 - 14.00

Неділя - вихідний

Також на Львівщині можна безоплатно перевіритися у сімейного лікаря, у поліклініках за місцем проживання або у 9 спеціалізованих закладах охорони здоров’я Львівської області:

  • Амбулаторно-поліклінічне відділення з лікування ВІЛ-позитивних/хворих на СНІД Центру легеневого здоров'я у Львові на вул. Лисенка, 45;
  • Центр інтегрованих медико-соціальних послуг Другого медичного об'єднання Львова на вул. Лемківська, 28;
  • Центр легеневого здоров’я у Львові - вул. Зелена, 477;
  • Жидачівська міська лікарня – вул. Ярослава Мудрого, 29;
  • Золочівська центральна лікарня – вул. Академіка Павлова, 48;
  • Самбірська центральна лікарня – вул. Шпитальна, 14;
  • Центральна міська лікарня Червоноградської міської ради – вул. Івасюка, 2;
  • Дрогобицька міська лікарня – вул. Січових Стрільців, 22;
  • Стрийська центральна міська лікарня – вул. Дрогобицька, 50

Довідково: ВІЛ – це вірус імунодефіциту людини, який вбиває Т-лімфоцити, без яких не існує імунітету Останньою стадією цього захворювання є СНІД (синдром набутого імунодефіциту людини). Ліків проти ВІЛ/СНІДу не існує, люди з такою хворобою пожиттєво приймають антиретровірусну терапію. Чим раніше людина виявить хворобу і почне терапію, тим більше у неї шансів стримати розвиток хвороби та жити повноцінним життям.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності