Львівські лікарі вилікували вроджену катаракту у 8-річної сироти

8-річна Саша після операції

Дівчинці провели операцію з заміни кришталика

Лікарі дитячої лікарні святого Миколая успішно прооперували очі 8-річної львів’янки Саші. У дитини була вроджена катаракта, через яку вона могла повністю осліпнути. Зір дитини вдалося відновити на 90%, повідомили у пресслужбі дитячої лікарні Святого Миколая у середу, 8 травня.

Як розповіли лікарі, погіршення зору у 8-річної Саші помітила старша сестра, яка її виховує. Дитина була змушена дуже близько підходити до предметів, аби їх роздивитися. Сестра занепокоїлась і повела Сашу на прийом до офтальмологів. Спеціалісти виявили, що Саша бачить лише на 20% зі 100% на обидва ока.

Після додаткового обстеження, лікарі встановили діагноз: вроджена катаракта. Під час цієї хвороби кришталики в очах людини мутніють і не здатні пропускати світло належним чином. Через це у пацієнтів з катарактою дуже стрімко погіршується зір. Переважно ця хвороба вражає людей середнього та похилого віку, а дітям такий діагноз ставлять вкрай рідко.

На момент звернення до наших офтальмологів бачила погано — для неї все було розмитим, наче вона дивилася на світ через матове скло. Існувала загроза, що дитина осліпне повністю. Врятувати в таких випадках зір можна тільки за допомогою операції з заміни кришталика на штучний.

“Втручання ми проводили під мікроскопом. Спочатку виконали розтини в рогівці ока. Далі — дійшли до передньої капсули кришталика. Це так званий мішечок, де знаходиться сам кришталик. За допомогою крапель ми розширили зіниці, зробили в капсулі отвір і через нього виконали факоемульсацію. Тобто відсмоктали кришталикові маси й на їхнє місце встановили штучний кришталик, що називається інтраокулярна лінза”, — розповіла завідувачка офтальмологічного відділення Дитячої Лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова Мар’яна Онисик. Операція пройшла успішно, лікарям вдалося відновити зір Саші на 90%.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності