Донори для найменших: як у Львові працює Банк грудного молока

Донори для найменших: як у Львові працює Банк грудного молока

Найкраще, що може дати мама дитині – це грудне молоко. Але у перші дні після пологів трапляються ситуації, коли мама перебуває під дією певних лікарських препаратів або далеко від дитини, тоді альтернативою грудного вигодовування є донорське молоко.

Банк грудного молока, здавалось би, ідея не нова, і неформальний обмін материнським молоком існував давно. Але офіційно в Україні такий медичний заклад з’явився у Києві лише чотири роки тому, а перший Банк грудного донорського молока на Західній Україні відкрили у Львові у серпні 2022 року при неонатальному центрі Львівської обласної клінічної лікарні (ЛОКЛ).

Як він працює та як стати доноркою розповіла LVIV.MEDIA  директорка Банку грудного молока Львівської обласної клінічної лікарні Оксана Масняк.

Банк грудного молока

Молоко потрапляє у банк двома шляхами: перший – коли дитина народжується передчасно і у мами молока прибуває більше ніж достатньо, другий — коли при годуванні дитини у мами все одно є надлишок молока.

Частина донорів є мамами з відділення. Коли дитина народилася недоношеною, такі малюки починають їсти по мілілітру, по два, а в мами вже почалася добра лактація (утворення й накопичення молока в молочних залозах жінки — ред.), і в перші тижні в неї є його надлишок, можна зцідити і зберігати в банку.  Тим більше в ранньому періоді молоко більш калорійне і більш якісне за складом. У нас є зараз дві мами-донорки, в яких дітки народилися на 25-му та 26-му тижні. Одна стала через два тижні доноркою, інша — через три”, — розповіла Оксана Масняк.

Іншими донорками, за словами лікарки, стають жінки, які розуміють цінність грудного молока і наскільки воно важливе, або ті, чия життєва історія пов’язана з неонатальним відділенням. 

Є мама, яка народжувала двійню у нашій лікарні і ми виходжували малят у центрі. Тепер жінка народила третю дитину, стала нашою доноркою, бо розуміє, що тоді її підтримали, і двійнята мали грудне молочко, коли вона сама не могла їх забезпечити”, — каже медикиня.

За понад рік роботи, за словами Оксани Масняк вдалося налагодили співпрацю з більш ніж 40 жінками та зібрати понад 400 літрів молока, яким змогли забезпечити близько 120 немовлят.

Хто може бути доноркою 

Доноркою може стати кожна мама, у якої відбувається лактація. Для цього є лише одна вимога: пройти комплексне обстеження, щоб пересвідчитися у здоровому стані організму. З кожною потенційною доноркою спеціаліст відділення спочатку проводить індивідуальну бесіду. Далі жінка має дати відповіді на запитання в анкеті щодо можливих протипоказів. 

Для прикладу, протипоказом до донорства є переливання крові після пологів або татуювання чи пірсинг, якщо маніпуляції робили протягом останнього року”, — зазначила спеціалістка.

Уже у центрі роблять обстеження на інфекції,  рентгенографію або флюорографію і, звичайно, посів молока. Якщо всі результати обстежень в нормі, жінці офіційно присвоюють статус донора.

Збір молока

Доноркам в користування спеціалісти відділення надають “пляшечки” для збору молока. Вдома у жінки має бути морозильна камера з системою швидкого заморожування, яка підтримує температуру мінус 18 градусів.

Жінка може збирати тільки в ті ємності, якій їй дають в лікарні. Ми розказуємо, як заморожувати, як складати, підписувати. На кожній ємності має бути дата, щоб пізніше усе посортувати. Коли в жінки вдома в морозильній камері вже немає місця, щоб зберігати молоко, ми їдемо забирати із власною морозилкою, яка вмонтовується в автомобіль швидкої допомоги”, — пояснила спеціалістка.

З помешкання донорів пляшечки з молоком забирають у термосумки з холодоелементами. Оскільки власного автомобіля Банк грудного молока не має, а користується “швидкою”, то виїзди можуть робити тільки по Львову та передмістю.

Найдалі, куди ми їздили, це було 40 кілометрів від Львова до мами, яка була донором у центрі. У жінки була гіперлактація (підвищене вироблення грудного молока – ред.). Тоді ми за раз забрали цілу морозильну камеру”, – пригадує Оксана Масняк

Після збору спеціалісти Банку сортують та пастеризують молоко.

Коли робиться пастеризація, проводимо аналіз молока на білки, жири, вуглеводи, калорійність. І, крім того, ще раз робиться посів, бо невідомо чи воно правильно збиралося і зберігалося”, — зазначила лікарка.

Молоко можна зберігатися в морозильній камері 6 місяців від дати збору. Наразі, кажуть медики, є запас на найближчі 2-3 місяці і він щоденно поповнюється.

“Біле золото” від матерів

Практично всі дітки, які поступали в неонатальні відділення ЛОКЛ, за словами Оксани Масняк починали вигодовування з донорського грудного молока.

Враховуючи, що у нас є великий запас молока, маємо змогу підбирати те, що більше треба для кожної дитинки: калорійність, рівень білка, жирність”, — зазначила лікарка. Водночас коли малюки ще годуються донорським молоком, лікарі працюють з мамами, щоб налагодити лактацію. І більшість діток виписується додому власне на грудному молоці, а не на сумішах.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності