• Головна
  • Здоров’я
  • Коли лелека прилітає раніше: як у Львові виходжують передчасно народжених дітей

Коли лелека прилітає раніше: як у Львові виходжують передчасно народжених дітей

Коли лелека прилітає раніше: як у Львові виходжують передчасно народжених дітей

17 листопада в усьому світі відзначають День передчасно народжених дітей. В Україні — це кожна дванадцята дитина. Їхня вага від 390 грамів до 2 кг. Такі малюки потребують вдвічі більшої уваги лікарів та батьків. Хоча й самим батькам у цей час непросто – у перші тижні життя дитини, вони не мають жодних прогнозів, окрім власної віри.

Історії “поспішайок”

Тетяна народила Марка і Дарія на 34-му тижні вагітності. Вага хлопчиків була 2100 і 1800 грамів. 

“Найважчий момент, коли ти знаєш, що в тебе народилися діти, пройшло два тижні, а ти жодного разу не тримала їх на руках. Півтора місяця бачиш малюків тільки в кувезі (спеціальний інкубатор, в якому підтримуються постійна температура, вологість і необхідне насичення повітря киснем - ред). Коли були в лікарні, то дуже хотілось додому, але коли прийшов час виписуватись – стало страшно, чи справимось самі. Було бажання  захищати їх від всього і всіх. Навіть боялась показати хлопчиків рідним та знайомим”, — зізнається мама.

Богдана, мама семирічної Марії, розповідає, що її дівчинка народилася з вагою трохи більше ніж кілограм.

"Тоді в операційній, після пологів, час ніби зупинився. Ми з медперсоналом молилися всі молитви, що знали. Енергетичний потік був колосальним, і в такі моменти розумієш, що віра і молитва творять чудеса. Потім було півтора місяця життя “на Чернігівській”. Коли мене вперше пропустили у відділення, була шокована кількістю трубочок і датчиків, які під’єднані до дитини. Це ніби космічні технології. Бачила батьків, яких виписували додому, і вони з такою гордістю виносили свій скарб, і мріяла про час, коли теж понесу цей дорогоцінний скарб додому. Уже сім років тішимось життю і раді, що пройшли цю дорогу”, — каже Богдана.

Христина своє перше побачення з донечкою пригадує так:

“Вона лежала в реанімації, а я йшла по коридору, чула звук цих апаратів, і ця дорога до дитини здавалася дуже довгою. Я підійшла і не могла стримати сліз. Донечка була вся в зондах. В цей момент хтось мене взяв за руку, відвів убік і сказав: “Або ти перестанеш плакати, або ти звідси вийдеш”. Це була Зоряна Василівна. І додала: “Якщо ти думаєш, що біль, який переживаєш ти, є страшним, то біль, який переживає твоя дитина, є в десятки разів сильнішим” Зараз, коли пройшов час, хочу сказати батькам: "Ви не маєте права втрачати віру і спокій”.

Відділення інтенсивного та постінтенсивного лікування новонароджених

Лікарка, про яку говорить Христина, Зоряна Салабай — завідувачка відділення інтенсивного та постінтенсивного лікування новонароджених ЛОКЛ.

Причин для того, що діти народжуються передчасно, є багато. В першу чергу, здоров'я мами і різні впливи  навколишнього середовища. Це різні проблеми, які можуть виникнути під час певної вагітності. І сказати, що саме вплине на появу на світ “поспішайок” неможливо. Відсоток у світі передчасних пологів, він якось залишається доволі сталим, до 5% щорічно”, — каже неонатологиня.

За словами лікарки, інтенсивну допомогу починають надавати новонародженим, які народилися в терміні гестації (біологічний стан, характерний для самок плацентарних і сумчастих ссавцівне менше, ніж 22 тижні вагітності - ред). Тому що до того періоду є дуже значна незрілість всіх органів і систем, які навіть на фоні дуже серйозних втручань і лікувань можуть не дати бажаного результату і дитина може бути неповносправною. Найменша дитинка, яку “виходили” у відділенні народилась з вагою 480 грамів на 23-му тижні вагітності.

Ми її пам'ятаємо дуже добре, тому що дівчинка перебувала в нашому центрі на лікуванні десь рік. Це була дитинка з двійні: хлопчик, братик, на жаль, помер в пологовому стаціонарі, а дівчинка була у нас протягом цілого року. Ситуація ускладнювалася тим, що при народженні від неї відмовилися батьки. І батьками фактично стали всі, хто їй надавав допомогу. Це було багато людей, багато волонтерської допомоги. На щастя, все склалося добре. Дитину всиновили, зараз їй десь чотири роки”, — розповідає Зоряна Салабай.

Як каже лікарка, якщо дитинка народжується в ранньому терміні, з'являється дуже багато викликів, які немовля мусить подолати. Чим менший термін гестації, тим більше ризиків. Будь-яка функційна здатність, це виклик це виклик жити.

Тут справа навіть не в вазі. Часом буває так, що дитинка народжується з меншою вагою, але термін вагітності, при якому вона народилася, є вищий”, — каже Зоряна Салабай.

Лікування таких діток і спостереження за ними не завершується після виписки з стаціонару. Далі йде спостереження до трьох років та реабілітаційні втручання.

Відділення реабілітації новонароджених

В цілому світі такі відділення є, і ми тішимося, що попри складні економічні часи, змогли також зорганізувати таке відділення у Львові”, — каже Ольга Децик, завідувачка відділення реабілітації раннього дитинства ЛОКЛ.

За словами лікарки, відділення амбулаторного прийому має багато підрозділів:

  • огляд педіатра і педіатра-неонатолога
  • огляд невролога
  • огляд лікаря фізичної реабілітаційної медицини
  • логопед
  • ерготерапевт
  • фізичний терапевт
  • кабінет масажу та гідрокінезіотерапії

Коли почула, що реабілітація включає допомогу логопеда, задумалась як це може допомогти новонародженій дитині.

Для таких маленьких дітей консультація логопеда обов’язкова. Лікар відразу встановлює наскільки діти мають правильні прикуси, правильно розміщенні язички. Як вони реагують на шум та чи правильно смокчуть”, — розповідає Ольга Децик.

Банк грудного молока

Уже понад рік у Львівській обласній клінічній лікарні працює банк грудного молока. Найкраще, як каже лікарка Оксана Масняк, що може дати мама дитині, це молоко. Але бувають ситуації коли молока ще немає, тоді альтернативою стає донорське.

Наше відділення стало першим на заході України, яке створило банк грудного вигодовування. Всі діти стартували з донорського молока. А далі працюємо, щоб дитинка могла перейти з вигодовування на молоко мами, — зазначає Оксана Масняк, директорка Банку грудного молока ЛОКЛ.

Зараз, завдяки донорам, є достатньо запасу грудного молока для немовлят.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності