• Головна
  • Лайфстайл
  • Як грудне вигодовування впливає на поведінку дитини: результати дослідження

Як грудне вигодовування впливає на поведінку дитини: результати дослідження

Як грудне вигодовування впливає на поведінку дитини: результати дослідження

ВООЗ рекомендує грудне вигодовування протягом шести місяців

Немовлята, яких годують грудьми протягом перших шести тижнів життя, мають менше шансів мати проблеми з поведінкою або особливі освітні потреби.

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в журналі Plos Medicine, пише The New York Post.

Зокрема, вчені розглядали зв'язок між грудним вигодовуванням немовлят та особливими освітніми потребами.

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує грудне вигодовування протягом шести місяців, але результати показують, що навіть змішане вигодовування протягом меншого часу також може мати переваги, коли справа доходить до розвитку SEN.

«Ми знаємо, що багатьом жінкам важко годувати виключно грудьми протягом шести місяців, рекомендованих ВООЗ. Однак наше дослідження надає докази того, що менша тривалість невиключного грудного вигодовування все ж може бути корисною для розвитку навчання дитини», — заявив доктор Майкл Флемінг, керівник дослідження.

Так, дослідники з Університету Глазго проаналізували дані про стан здоров’я та освіту 191 745 дітей, народжених у Шотландії з 2004 року, з доступними даними про грудне вигодовування та які відвідували державну школу або школу з особливими потребами в період з 2009 по 2013 рік.

Автори дослідження відзначили, що діти, народжені в приватних лікарнях, які навчаються в приватних закладах або навчаються вдома, не були включені у перелік. Також не розглядалися такі фактори, як соціальний клас і освіта матері.

Натомість з дітей, які брали участь у дослідженні, протягом перших шести-восьми тижнів життя 66,2% отримували штучне харчування, 25,3% були на грудному вигодовуванні і 8,5% були на змішаному вигодовуванні.

Дослідження показало, що як змішане вигодовування, так і виключно грудне вигодовування були пов’язані зі зниженням ризику розвитку SEN приблизно на 10% і 20% менше, ніж при годуванні сумішшю відповідно.

На додачу до зниження ризику SEN, ті, хто був виключно на грудному вигодовуванні, мали менший ризик проблем із спілкуванням, соціально-емоційних та поведінкових труднощів, сенсорних розладів, фізичних рухових розладів та стану фізичного здоров’я.

Дослідження припускає, що виключно грудне вигодовування в перші кілька тижнів після пологів може допомогти знизити ризик розвитку проблем із навчанням і різноманітних труднощів.

«Результати цього дослідження свідчать про те, що спосіб годування в дитинстві може бути модифікованим фактором ризику для виникнення особливих освітніх потреб, що, у свою чергу, може допомогти зменшити тягар для постраждалих дітей, їхніх сімей і суспільства в цілому», — сказав Флемінг.

Нагадаємо, у Банку грудного молока неотального центру Львівської обласної клінічної лікарні запровадили нову послугу – транспортування донорського молока.

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності