• Головна
  • Війна
  • Підготовлені НАТО українські підрозділи слугуватимуть наконечниками в майбутньому контрнаступі

Підготовлені НАТО українські підрозділи слугуватимуть наконечниками в майбутньому контрнаступі

Підготовлені НАТО українські підрозділи слугуватимуть наконечниками в майбутньому контрнаступі

Під час тренувань у Німеччині на початку цього року головні завдання, які там виконувалися, були наступальними

Коли нарешті розпочнеться довгоочікуваний контрнаступ України, боротьбу з російськими окупантами очолять бригади, озброєні не лише західною зброєю, а й західним навичками, отриманим у результаті багатомісячних тренувань, спрямованих на перетворення української армії на сучасну силу, яка володіє найпередовішою тактикою ведення війни НАТО.

Про це пише The Washington Post.

Нова 47-ма окрема механізована бригада готувалася до наступного етапу війни на базі НАТО в Німеччині. Керівництво бригади тренувалося з комп’ютерами, які моделювали ситуації, з якими вони могли зіткнутися в реальному житті. Заступник командира бригади майор Іван Шаламаха та інші спланували їхні штурми, а потім дозволили програмі показати їм результати — як можуть відповісти їхні російські вороги, де вони можуть зробити прорив і де зазнають втрат.

«Ви розумієте загальну картину, як це працює. Ви розумієте, де і в чому були ваші недоліки. І ми звертаємо увагу на те, що нам не вдалося зробити під час цієї симуляції», — розповів майор Шаламаха.

Цей контрнаступ стане найбільшим випробуванням очолюваної США стратегії надання українцям зброї та навчання, щоб воювати, як може американська армія, але самостійно. Зокрема, 47-ма бригада та інші десантно-штурмові підрозділи були озброєні західною зброєю, включаючи бойові машини піхоти Bradley.

Міністр оборони України Олексій Резніков назвав це «наступним рівнем» безпекової допомоги, яку він та інші чиновники просили у своїх західних партнерів. Так, Велика Британія з літа минулого року проводить базову підготовку для тисяч українських новобранців. Але нещодавно великі українські підрозділи були відправлені до Німеччини та інших країн, щоб навчитися, як діяти одночасно разом, наприклад, відпрацьовували взаємосумісність між різними підрозділами.

«Нам потрібні курси підготовки на рівні роти, взводу, батальйону з технікою, з їхніми бойовими машинами піхоти, з командиром, який буде розуміти, як керувати своїми силами, підтримувати артилерію, підтримувати розвідувальні операції», — каже Олексій Резніков.

Критики нового акценту Заходу на підготовці українців до застосування танків, артилерії, бойових машин та іншої зброї зазначають, що Києву все ще бракує ключових елементів для повної реалізації цього плану, в основному через відсутність сучасних винищувачів. Проте очікується, що Україна отримає F-16 американського виробництва після того, як Вашингтон погодився не заважати країнам-союзникам надавати їх, але вони не досягнуть поля бою вчасно для контрнаступу.

Одна з цілей навчання – навчити українських солдатів йти в наступ. Українські військові роками зосереджувалися переважно на оборонній тактиці — як захистити свою територію від нападу. Навіть солдати, які воювали з російськими окупантами на сході України вісім років до повномасштабного вторгнення РФ, мали невеликий досвід спланованих нападів.

Так, швидкий, широкомасштабний контрнаступ минулої осені, який менш ніж за тиждень звільнив майже всю північно-східну Харківську область України, став першим запланованим широкомасштабним наступом українських військових за понад 30 років незалежності країни. Успіх у Харкові та минулорічна успішна оборона Києва були частково пов’язані з попередніми навчаннями НАТО для українських військових, які почалися після того, як Росія вторглася в Крим і розпалила війну на Донбасі у 2014 році. Багато українських командирів, які зараз займають посади вищого керівництва, взяли участь у таких навчаннях.

Під час тренувань у Німеччині на початку цього року головні завдання, які там виконувалися, були наступальними — лише йти в наступ, сказав 29-річний командир роти «Товариш».

«Ми були в постійному контакті з їхніми сержантами, офіцерами, солдатами, оскільки вони нас навчали. З нами були перекладачі, тому ми могли поставити будь-які запитання. Не було жодного разу, коли ми ставили запитання, а вони не відповідали. Все дійсно було на високому рівні. Ми бачили цей інший рівень», — сказав Товариш.

Водночас майор Шаламаха сказав, що першими завданнями, пов’язаними з KORA, симулятором військової гри, розробленим для сил НАТО, було планування удаваних операцій на чужій території проти удаваного ворога. Український військовий працював разом з командирами інших бригад, які, як очікується, братимуть участь у контрнаступі, координуючи їхні дії, щоб перевірити, як вони працюватимуть разом на полі бою.

Інші в 47-й бригаді пройшли спеціальну підготовку щодо зброї чи транспортних засобів, які вони отримуватимуть, спочатку навчившись основам керування ними, потім як об’єднати їх як єдину бойову одиницю, а потім – як діяти разом з іншими підрозділами.

32-річний рядовий із позивним «Люк» сказав, що підтримує зв’язок із деякими американськими інструкторами, з якими він зустрічався. Іноді він просить поради або повторити те, чого вони його навчили.

«У Німеччині вони справді дали нам хороший шанс відчути, як це буде. Як керівник групи, я можу керувати п’ятьма-сімома людьми. Але коли справа доходить до більшого, вам справді потрібно більше практики. А потім ви намагаєтесь організувати цілий батальйон, щоб він рухався одночасно, і всі повинні знати, що вони роблять. Це дійсно, дуже важко», — сказав «Люк».

47-ма бригада починалася як батальйон, створення якого доручили Шаламасі та Валерію Маркусу, відомому ветерану війни. З часом вона виросла до повноцінної бригади, призначеної для прориву ворожих ліній.

«Я зрозумів, що справді є можливість створити щось — щось цікаве, важливе, що потім може перерости у щось набагато більше. Коли я пішов в армію 12 років тому, я зіткнувся з багатьма речами, які мене дуже розчарували, що змусило мене ненавидіти армію. «Коли я отримав цю пропозицію, я побачив у ній можливість створити підрозділ, у якому я хотів би служити 12 років тому», — сказав Валерій Маркус.

Попри те, що 47-ма бригада все ще не зарекомендувала себе на полі бою, вона озброєна майже повністю західною зброєю. Майже кожен із солдатів підрозділу пройшов тижневі курси з іноземними інструкторами. Керівництво бригади також молоде — усі вони народилися після розпаду СРСР. Окрім 25-річного Шаламахи, старшому командиру бригади підполковнику Олександру Саку – 28 років, старшому старшині Маркусу – 29 років.

«Ми — молоде покоління. У нас ще все життя попереду, і ми зараз боремося за ту державу, яку хочемо бачити для себе, для наших дітей, онуків», — сказав Шаламаха.

У бригаду не просто приймали будь-кого – опитували кожного бійця, й командири ставили під сумнів мотивацію та готовність кожного. Відтак кожен кандидат мав пройти перевірку фізичної підготовки.

Альона, 27-річна вчителька з позивним Ейрі, була настільки розлючена після звірств, вчинених минулого року російськими солдатами в Бучі, її рідному місті, що подала заяву до кількох десантно-штурмових бригад. Кожного разу її відмовляли, бо вона жінка.

Тоді на початку цього року Альона зв’язалася з командиром 47-ї бригади. Він запитав, чи знає її мати, що вона хоче битися. Вона збрехала і сказала так.

«Я сказала йому, чому я тут, що це не для того, щоб зробити кілька фотографій, щоб опублікувати в Instagram. Це не жарт», — сказала вона.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський вважає, що наразі Україна вже готова до контрнаступу.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності