• Головна
  • Україна
  • З російських олігархів Фрідмана та Авена стягнули понад 720 млн грн на користь України

З російських олігархів Фрідмана та Авена стягнули понад 720 млн грн на користь України

З рахунків російських олігархів Фрідмана та Авена стягнули понад 720 млн грн

Гроші на рахунок АРМА перерахували 19 квітня

З рахунків офшорних компаній Фрідмана та Авена АРМА стягнуло до державної скарбниці України понад 18 млн 030 тис. 168, 44 доларів США, 92 тис.178,47 євро та 851 тис. 801,08 гривень. Про це 19 квітня повідомила голова АРМА Олена Дума. Таким чином, загальна сума стягнутих АРМА коштів, становить у гривневому еквіваленті близько 720 000 000 гривень.

Працівники Нацагентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) здійснили інвентаризацію невиконаних судових ухвал про стягнення грошових коштів. Серед іншого — ухвалу суду від 26 квітня 2022 року про стягнення коштів з акціонерів колишнього “Альфа-банку” (нині - АТ “Сенс Банк”) – офшорних кіпрських компаній.

Нацагентство звернулось з запитом до “Сенс Банку”, отримавши інформацію щодо залишків на його рахунках коштів та реєстраційних номерів офшорних компаній, кінцевими бенефіціарами яких є громадяни Росії Михайло Фрідман та Петро Авен. Після цього АРМА надіслала платіжні вимоги щодо переказу цим банком грошей на рахунок Агентства. Ці вимоги виконали 19 квітня 2024 року.

Тож на рахунки Нацагентства надійшло 18 млн 030 тис. 168, 44 доларів США, 92 тис. 178,47 євро та 851 тис. 801,08 гривень. Таким чином, загальна сума стягнутих АРМА коштів становить у гривневому еквіваленті близько 720 000 000 гривень, згідно з офіційним курсом НБУ станом на 19.04.2024 р. Ці кошти поповнять державну скарбницю. Загальний обсяг арештованих грошових коштів в управлінні АРМА становить 7,1 млрд грн.

Нагадаємо, російські олігархи Михайло Фрідман і Петро Авен домоглися зняття з себе європейських санкцій, вигравши відповідну справу в суді ЄС. Фрідман і Авен виграли суд щодо внесення їх у санкційні списки, що діяли у 2022-2023 роках. Водночас олігархи продовжують залишатися під санкціями, оскільки увійшли до санкційного списку, який ЄС ухвалив раніше цього року. В Україні Фрідману й Авену належить низка активів: йдеться, зокрема, про частку мобільного оператора “Київстар”. Раніше держава націоналізувала “Сенс Банк” (попередня назва — “Альфа-банк”), що належав Фрідману й Авену. Також під державний контроль перейшли Моршинський і Миргородський заводи мінеральних вод, якими тепер володіє Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА). Водночас управителем заводів з виробництва “Моршинської” та “Миргородської” стала компанія «Карпатські мінеральні води», виробник мінеральної води під торговою маркою “Карпатська джерельна”.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності