• Головна
  • Світ
  • Суд ЄС зняв санкції з російських олігархів Фрідмана й Авена

Суд ЄС зняв санкції з російських олігархів Фрідмана й Авена

Михайло Фрідман

Попри рішення суду Фрідман і Авен ще залишаються під санкціями

Російські олігархи Михайло Фрідман і Петро Авен, які, зокрема, володіють низкою активів в Україні, домоглися зняття з себе європейських санкцій, вигравши відповідну справу в суді ЄС, повідомив у середу, 10 квітня, журналіст «Радіо Свобода» Рікард Йозвяк.

За його словами, Фрідман і Авен виграли суд щодо внесення їх у санкційні списки, що діяли в 2022-2023 роках. Водночас олігархи продовжують залишатися під санкціями, оскільки увійшли до санкційного списку, який ЄС ухвалив раніше цього року.

«Російські олігархи Петро Авен та Михайло Фрідман виграли суд ЄС. рішення стосується лише чорного списку з лютого 2022 року по березень 2023 року, тож вони залишаються під санкціями, оскільки список був поновлений на початку цього року, але це поганий знак», — написав Йозвяк у соцмережі X.

Як пояснив суд ЄС у своєму пресрелізі, підстави, на яких бізнесменів внесли до списків, не є достатньо обґрунтованими, а додаткових доказів Рада ЄС не надала.

«Суд задовольняє вимоги Петра Авена та Михайла Фрідмана. Суд вважає, що жодна з причин, викладених у початкових санкційних актах, не є достатньо обґрунтованою, а отже, включення Авена та Фрідмана до оскаржуваних списків не було виправданим. Що стосується продовження дії актів, суд вважає, що Рада ЄС не надала жодних додаткових доказів порівняно з тими, на які вона спиралася в первинних актах. На думку суду, хоча підстави, висунуті Радою, можуть бути такими, що дозволяють встановити, залежно від обставин, ступінь близькості Авена і Фрідмана до Путіна або його оточення, вони не демонструють, що вони підтримували дії або політику, які підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України, або що вони надавали матеріальну чи фінансову підтримку російським особам, відповідальним за анексію Криму або дестабілізацію України, або що вони отримували вигоду від цих осіб», — йдеться у заяві суду ЄС.

Апеляція може бути подана протягом 2 місяців і 10 днів з моменту повідомлення про рішення.

ЄС запровадив санкції проти Фрідмана, Авена та інших російських олігархів у 2022 році після того, як Росія вторглася в Україну. Згодом ці санкції продовжили.

В Україні Фрідману й Авену належить низка активів: йдеться, зокрема, про частку мобільного оператора «Київстар». Раніше держава націоналізувала «Сенс Банк» (попередня назва — «Альфа-банк»), що належав Фрідману й Авену. Також під державний контроль перейшли Моршинський і Миргородський заводи мінеральних вод, якими тепер володіє Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА). Водночас управителем заводів з виробництва «Моршинської» та «Миргородської» стала компанія «Карпатські мінеральні води», виробник мінеральної води під торговою маркою «Карпатська джерельна».

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності