• Головна
  • Україна
  • Україна розглядає 10 ключових аспектів відновлення — Шмигаль

Україна розглядає 10 ключових аспектів відновлення — Шмигаль

Україна розглядає 10 ключових аспектів відновлення — Шмигаль

Потреби у реконструкції вже досягли 411 мільярдів доларів

Зараз Україна розглядає 10 ключових аспектів відновлення України, серед яких — оцінка збитків, етапи відновлення, прозорість та джерела фінансування.

Про це під час відкриття Конференції з відбудови України, метою якої є залучення міжнародних інвестицій для відновлення України після російського вторгнення, заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, пише «Суспільне».

«Разом зі Світовим банком, Європейською Комісією та ООН ми створили такий інструмент. Ми провели швидку оцінку збитків і потреб. Цей документ містить вичерпний огляд впливу війни на 20 різних секторів», — сказав глава уряду.

Перший аспект — оцінка збитків

Станом на 21 лютого цього року потреби у реконструкції вже досягли 411 мільярдів доларів.

Другий аспект — етапи відновлення

Перший етап – швидке відновлення, яке розпочалося минулого року й зараз активно реалізується.

«Ми говоримо про проєкти, які дійсно необхідні для виживання країни і народу в умовах війни. За оцінками Світового банку, цього року нам потрібно 14,1 мільярда доларів для таких пріоритетних проєктів відновлення», — пояснив Денис Шмигаль.

Водночас другий етап – довгострокова реконструкція, яка триватиме багато років й зараз починають складати план її реалізації.

Третій аспект — пріоритети швидкого відновлення

За словами прем’єр-міністра, на 2023 рік уряд визначив п’ять основних пріоритетів:

  • енергетика;
  • гуманітарне розмінування;
  • житло;
  • критична та соціальна інфраструктура;
  • підтримка економіки.

«Як я вже сказав, для виконання першочергових завдань у цих сферах нам потрібно 14,1 млрд доларів. У нас є проєкти за всіма цими напрямками, українські міністри детально їх представлять з розрахунками, відповідальними органами та термінами. Ми очікуємо, що на цій конференції в Лондоні ми нарешті зможемо мобілізувати всю суму, необхідну для цього проєкту. Це пріоритет і дуже практичні історії, які ми маємо робити разом», — сказав Шмигаль.

Четвертий аспект — архітектура відновлення

Як наголосив глава уряду, реалізація всіх цих проєктів потребує особливого покриття архітектури та регулярних майданчиків для співпраці.

Він нагадав, що минулого року заснували посаду віцепрем'єр-міністра з питань реставрації України, також створили державне агентство з питань реставрації, Цільовий фонд для подолання наслідків агресії, посади заступників міністрів для відновлення у профільних відомствах.

«Ми активно залучаємо регіональну владу, яка є важливим елементом реформи децентралізації поряд із внутрішньою архітектурою відновлення. Ми створили новий механізм регулярної взаємодії з нашими міжнародними партнерами. Це міжвідомча платформа координації донорів для України. Відтепер представником України в цій платформі буде віцепрем'єр-міністра з реставрації», — зауважив прем’єр Шмигаль.

П’ятий аспект — прозорість

«Говорячи про архітектуру відновлення, ми багато разів згадували слова прозорість і підзвітність. Ми дбаємо про те, щоб це були не просто слова, українська реконструкція має стати синонімом прозорості», — сказав Шмигаль.

Він додав, що минулого місяця представили екосистему цифрового відновлення для відповідального управління. Екосистема, за його словами, дозволить контролювати кожен етап будь-якого проєкту відновлення за дуже короткий проміжок часу, в систему вже введено більш як 5 000 ділянок для відновлення.

Шостий аспект — параметричний підхід

Параметричний підхід — це принцип, коли уряд визначає загальні рамки, широку політику та загальні вимоги.

«Що це означає на практиці? Наприклад, ми на законодавчому рівні встановили нові вимоги щодо будівництва зокрема житлових будинків, щоб вони тепер мали бомбосховище. Ми також розробили вимоги до шкіл і лікарень і створюємо громадські центри безпеки», — розповів прем’єр-міністр.

За його словами, енергоефективність, зелені технології, безпека — все це має бути обов’язковою частиною нової інфраструктури при реконструкції, зазначив глава уряду.

Сьомий аспект — регіональний підхід

«Регіональний підхід – це коли наші міжнародні країни-партнери беруть патронат над регіонами та громадами в Україні та допомагають реалізовувати тут проєкти відновлення», — пояснив Шмигаль.

Він додав, що 30 країн підписали декларацію про підтримку ініціативи надання координаційної допомоги для відбудови українських громад і регіонів. Протягом минулого року понад 300 територіальних громад України підписали 1 500 угод про партнерство. Майже 60 країн допомагають українським містам, містечкам і селам відновлюватися. Наразі реалізується або реалізовувалося спільно з країнами-партнерами чи міжнародними організаціями понад 200 проєктів.

Восьмий аспект — джерела фінансування відновлення

За словами Шмигаля, одне з ключових питань, з яким Україна постійно стикається, це хто заплатить сотні мільярдів за відновлення.

«Перш за все, Росія повинна заплатити за те, що вона знищила», — зазначив глава уряду.

Він розповів, що готуються справедливі механізми, які дозволять конфіскувати до 500 мільярдів доларів російських активів, заморожених у експлуатації.

Так, у травні на засіданні Ради Європи було прийнято історичне рішення про створення реєстру збитків, завданих агресією Росії проти України. Це перша складова Міжнародного компенсаційного механізму.

Другим джерелом фінансування реконструкції є український бюджет, зокрема кошти від конфіскованих російських активів в Україні.

«В українському бюджеті на 2023 рік уже закладено 3,3 мільярда доларів, і ми вже розпочали реконструкцію за ці кошти», — додав Шмигаль.

Третє джерело — допомога міжнародних партнерів, у тому числі міжнародних фінансових організацій.

«Наші партнери вже пообіцяли виділити 4,3 мільярда доларів із загальних 14 мільярдів, необхідних для швидкого відновлення протягом наступних 12 місяців. Але нам все одно потрібно ще 6,5 мільярда доларів. Ми поставили перед собою амбітну мету отримати заставу на цю суму в результаті цієї конференції», — сказав прем’єр.

Дев'ятий аспект — залучення приватного сектору

«Жодне масштабне ефективне та швидке відновлення неможливе без залучення приватного капіталу та приватних інвестицій. Разом зі Світовим банком, Міжнародною фінансовою корпорацією розвитку США та іншими партнерами ми працюємо над ефективною моделлю страхування воєнних ризиків для інвестицій в Україну», — наголосив прем’єр.

За його словами, визначено п’ять ключових сегментів, які стануть основою для відновлення та трансформації нашої економіки.

  1. Енергетика. Є величезний потенціал у секторі електроенергетики, видобутку та зберігання газу, а також водневої енергетики.
  2. ВПК. Багато українських видів зброї та розробок доводять свою ефективність на полі бою. Європейські та світові оборонні компанії все частіше розглядають варіанти будівництва нових виробництв в Україні.
  3. Сільське господарство. Україна вже є світовим лідером з виробництва багатьох культур. З державними стимулами та приватними іноземними інвестиціями післявоєнне зростання в цьому секторі може бути двозначним.
  4. Інфраструктура. Зараз зареєстровані збитки цього сектора перевищують 100 мільярдів доларів. Тож протягом багатьох років це буде ринок, який коштуватиме десятки мільярдів євро. Україна буде активно пропонувати проєкти державно-приватного партнерства та концесії.
  5. ІТ. «Ми прагнемо стати цифровим центром у Європі. Ми пропонуємо компаніям одні з найвигідніших у світі податкових і регуляторних умов. Загалом, ми говоримо приватному сектору, що ті, хто сьогодні інвестує в Україну, матимуть надзвичайні можливості та перспективи в наступні роки», — заявив Шмигаль.

Десятий аспект — Україна змінюється

«Плани, зміни та реформи чітко відповідають нашим прагненням стати членом ЄС. Ми розуміємо, що Україна має змінюватися, і Україна зараз трансформується», — наголосив глава уряду.

Так, Шмигаль розповів, що на 2023 рік  уряд визначив 10 пріоритетних реформ та проєктів трансформації: європейська інтеграція, безпека та оборона, нова політика щодо ветеранів, розвиток людського капіталу перед обличчям надзвичайних викликів, нова економічна модель, розвиток логістики та швидке відновлення.

«Крім того, у нас повністю створена антикорупційна інфраструктура: Національне антикорупційне бюро, Спеціалізована антикорупційна прокуратура, Вищий антикорупційний суд, Національне агентство з питань запобігання корупції. Це важливі інститути, які дозволяють забезпечити принцип невідворотності покарання та верховенства права», — зауважив прем’єр-міністр.

Водночас він додав, що уряд проводить масштабну реформу цифровізації, широкомасштабне регулювання ведення бізнесу, корпоратизацію та приватизацію державних підприємств. Це необхідний набір змін, який, за словами прем’єра, дозволить запобігти корупції.

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності