• Головна
  • Україна
  • У Польщі повернули зір українському паралімпійцю, який не бачив 30 років

У Польщі повернули зір українському паралімпійцю, який не бачив 30 років

У Польщі повернули зір українському паралімпійцю, який не бачив 30 років

Чоловікові трансплантували американську штучну рогівку

55-річний українець Сергій Сидоренко після опіків обох очей тридцять років бачив лише рух і світло. Проте завдяки операції в Катовіце йому повернули зір. Це трапилося одразу — в перший день.

Про це пише ukrayina.pl, посилаючись на dziennikzachodni.pl. 

Відомо, що українець колись потрапив у ДТП. Після аварії він не міг самостійно ходити. Його доглядала дружина Тамара. Проте Сергій не полишав захоплення спортом. Він двічі вигравав медалі з дзюдо на Паралімпійських іграх у Сіднеї та Пекіні. А після початку війни разом із родиною залишив Україну. 

Сергій приїхав у Польщу до Катовіце. В обласній залізничній лікарні його записали на чергу на операцію. Процедуру проводив офтальмолог, доктор медичних наук Едвард Виленгала.

«Ми видалили ендосперм рогівки в поєднанні зі затемненим кришталиком та провели трансплантацію американської штучної рогівки типу Бостон -1, — каже Едвард Виленгала. — Уже в перший день після процедури до пацієнта повернувся зір».

За словами лікаря, це був один із найзворушливіших моментів у його професійній кар'єрі.

«Я ніколи не забуду, як він дивився своїй дружині в очі. Я ніколи не забуду цей погляд щастя в цих здорових очах. Це був особливий момент. Тепер пацієнт зможе нормально функціонувати», — пояснює професор.

«Я починаю нове життя», — прокоментував відновлення зору Сергій.  

Нагадаємо, у Національному реабілітаційному центрі «Незламні» допомогли бійцю, якому розірвало нерв на руці. Після реабілітації він готується повернутися на фронт.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності