• Головна
  • Світ
  • Французькі солдати готуються до війни високої інтенсивності в Європі

Французькі солдати готуються до війни високої інтенсивності в Європі

Військові навчання у Франції. На фото — танк, з башти якого видно танкіста, фото Politico/Laura Kayali

Навчання французьких солдатів проходять в умовах, максимально наближених до бойових

Після десятиліть тренувань для участі в обмежених військових операціях на Африканському континенті французькі військові розпочали підготовку до комбінованих бойових дій в Європі, з урахуванням досвіду України у боротьбі проти Росії, повідомляє у п’ятницю, 8 березня, видання Politico.

Як сказано в публікації, французькі війська готуються до конфлікту високої інтенсивності проти ворога, який може бути рівним з ними у вогневій потужності, і це велика зміна для армії, яка витратила попередні кілька десятиліть для проведення кампаній проти повстанців у таких місцях як Малі або Афганістан. Бойові дії в Україні, які тривають вже три роки, повернули повномасштабну війну назад до континенту, зазначив у коментарі журналістам полковник Аксел Деніс, керівник центру бойової підготовки (CENTAC) на базі Mailly-le-camp на сході Франції.

Як йдеться у публікації, умови під час тренування французьких військових максимально наближені до ситуації на реальному полі бою, включаючи звуки, спалахи артилерійських вибухів, широке мінування тренувальними сигнальними мінами, з раптовим перериванням ліній зв’язку. Тренувальний центр, площа якого перевищує 120 квадратних кілометрів, дозволяє французьким військовим відпрацьовувати комплексні завдання, де піхотні, броньовані, артилерійські та інженерні підрозділи можуть діяти разом, та інтегрувати новітні технології, наприклад, використання розвідувальних та бойових дронів.

Активна фаза навчання триває 96 годин, під час яких солдатам доводиться відпочивати не більше 4 годин на добу безпосередньо у бойових машинах. Кожні п’ять хвилин вони вимушені реагувати на зміни обстановки, появу противника, умовні обстріли або атаки. Вони вимушені діяти на місцевості також за обмежених технічних ресурсів, наприклад, після втрати броньованої техніки. Всі навчання пов’язані зі значними фізичними навантаженнями, але це єдиний шлях, щоб досягти переваги, вижити та домінувати на полі бою.

Офіцери тренувального центру не називають потенційного ворога, але метою навчань є підготовка до зіткнення із військами на зразок російських. На думку французьких військових, головним уроком бойових дій в Україні є необхідність уникати лобових атак на противника, які призводять до масованих втрат серед особового складу, та не дозволяють відштовхнути ворога з його позицій.

«Ми не перебуваємо в такій самій ситуації, що існує в Україні. Але ми є частиною коаліції, і це накладає на нас зобов’язання. Усвідомлення надійності колективної оборони, зокрема, в складі НАТО, є надзвичайно важливим», — наводить видання слова французького офіцера.

Як зазначається в матеріалі, українські солдати, які наразі продовжують підготовку у військових центрах країн Заходу, набувають навички комбінованого застосування сил, коли танки, артилерія, піхотні та інженерні підрозділи діють злагоджено й забезпечують виконання поставлених складних завдань.

Нагадаємо, в лютому Україна і Франція підписали безпекову угоду. Угода розрахована на 10 років і передбачає, що лише цьогоріч Франція додатково виділить Україні три мільярди євро військової допомоги. Угода діятиме до вступу України в НАТО.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності