Україна підписала безпекову угоду з Францією

Макрон і Зеленський підписують безпекову угоду між Францією й Україною, 16 лютого 2024, скриншот з трансляції

Угода розрахована на 10 років і передбачає, що лише цьогоріч Франція додатково виділить Україні три мільярди євро військової допомоги

Україна і Франція підписали безпекову угоду в рамках декларації G7 щодо гарантій безпеки для України. У п’ятницю, 16 лютого, угоду підписали президенти України та Франції Володимир Зеленський та Емманюель Макрон у Парижі.

Про підписання угоди повідомив президент Франції Емманюель Макрон на спільній пресконференції з Зеленським. Двостороння угода конкретизує зобов’язання, які Франція взяла на себе з країнами G7 на Вільнюському саміті НАТО в липні минулого року.

«Угода, яку ми уклали строком на 10 років, буде чинною, поки Україна не вступить до НАТО. У межах цієї угоди Франція внесе 3 млрд євро додатково на військові потреби у 2024 році», — зазначив Макрон.

Згідно з текстом документа, основними складовими довгострокових безпекових зобов’язань, взятих Францією щодо України в межах цієї угоди, є:

  • надання всебічної допомоги Україні для захисту та відновлення її територіальної цілісності в її міжнародно визнаних кордонах, а також економічного відновлення та відбудови;
  • запобігання, активне стримування та заходи, які мають бути вжиті, стосовно будь-якої нової агресії з боку Російської Федерації;
  • підтримка інтеграції України до європейських та євроатлантичних інституцій, зокрема шляхом підтримки вступу України до ЄС та оперативної сумісності з НАТО.

Повний текст угоди можна прочитати на сайті Офісу президента.

Нагадаємо, також 16 лютого Україна уклала безпекову угоду з Німеччиною, а 12 січня — з Великою Британією. В обох випадках ці угоди передбачають допомогу в разі майбутньої агресії.

Нагадаємо, 12 липня «Група семи» (G7) на саміті у Вільнюсі ухвалила декларацію підтримки України, яка, зокрема, передбачає підписання між Україною та країнами G7, а також іншими державами, які приєднаються до декларації, двосторонніх угод щодо гарантій безпеки. Такі угоди мають запобігти майбутній агресії та допомогти Україні в розбудові сучасних збройних сил. До декларації приєдналися понад 30 країн — станом на кінець січня їх було 32.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності