• Головна
  • Світ
  • Звернення Путіна на БРІКС та роль Туреччини у світі: огляд подій минулої доби

Звернення Путіна на БРІКС та роль Туреччини у світі: огляд подій минулої доби

Звернення Путіна на БРІКС та роль Туреччини у світі: огляд подій минулої доби

Американська політична медіакомпанія The Hill зазначає, що Туреччина перетворюється на регіонального лідера із тісними зв'язками з Європою та США.

LVIV.MEDIA оглядає події у світі та Україні, які трапилися минулої доби.

БРІКС та звернення Путіна

У Йоганнесбурзі стартував саміт БРІКС. У цьому об’єднанні Китай є найбільшим торговим партнером для всіх його учасників, а це може означати, що він намагатиметься нав’язати свої правила гри.

Ще при створенні БРІКС окремим приводом для гордості Кремля було те, що Москва до цього перебувала відразу в обох таборах: в клубі країн Глобальної Півночі (колишня “G8”) і Півдня (ШОС, БРІКС).

Таким чином Росія була фактично мостом між країнами, що розвиваються і країнами Першого світу та могла зміцнювати свої дипломатичні та економічні позиції у всьому світі.

Тепер же Росію з одного клубу вигнали, призупинивши членство у G8 у 2014 році, а з іншим клубом вона спілкується відеозв’язком. До того ж режисер під час звернення до учасників саміту БРІКС замість голосу Путіна увімкнув голос суфлера.

Після виступу Путіна президента ПАР заявив: “Тепер, коли російський президент виступив, саміт може зосередитися на своїй основній роботі, у тому числі на питанні про те, яких нових членів слід прийняти”.

Аналіз першого дня саміту показує, що БРІКС наближається до роздоріжжя. Або організація залишається в рамках суто економічного порядку денного, або порушує питання, пов'язані з військово-політичною захищеністю. Від цього залежать перспективи БРІКС.

Водночас президент Бразилії заявив: “БРІКС не збирається протиставляти себе G7 і G20”.

Також стоїть питання розширення БРІКС. Адже, якщо на цьому саміті або пізніше країни-засновники задовольнять усі заявки від охочих приєднатися до організації, то вийде дуже представницька, арифметично потужна, але абсолютно недієздатна структура. Адже серед десятків країн завжди знайдеться хоча б одна, яка вважатиме вигідним для себе призупиняти рішення, за яке готові голосувати всі інші.

Африканський союз відмовляється від втручання інших країн у справи миру на континенті

Видання Reuters зазначає, що Африканський союз відмовився від будь-якого втручання будь-яких країн за межами Африки у справи миру та безпеки на континенті. І, в першу чергу, це стосується приватних військових компаній, зокрема групи “Вагнера”, який вже прибув до Нігеру. Також Африканський союз припиняє діяльність Нігеру в міжнародній інформаційній організації Al Arabiya.

Китай про провал місії Росії на Місяць

Пекін перед початком саміту БРІКС зробив заяву: “У великої держави не може бути абсолютних слабкостей”. Саме так китайське видання Global Times прокоментувало провал місії Росії на Місяць, фактично офіційно визнавши втрату її колишніх світових позицій.

Основні тези публікації такі:

  • очікується, що ця невдача завдасть удару амбіціям Росії;
  • Росія успадкувала від Радянського Союзу потужні оборонні сили, які можна порівняти з американськими, але всі втратила;
  • слабка економіка неминуче призведе до втрати усіх наукових та технологічних кадрів;
  • Китай як потужна держава, яку США визнають як свого суперника №1, не може мати суттєвих слабкостей, несумісних з його національними цілями.

Шойгу та Герасимова просять прибрати з посад

Інформаційне поле Росії знову наповнилось ідеєю щодо прибирання зі своїх посад Шойгу та Герасимова. Саме це у свій час вимагав Пригожин. І саме про це декілька днів тому писав Bloomberg, зазначаючи, що вертикаль ФСБ пропонує Путіну прибрати Шойгу та Герасимова з гри та почати велику партію з підвищення ставок на декількох фронтах, погрожуючи трансформувати становище в “тотальну війну”.

Роль Туреччини у світі

Американська політична медіакомпанія The Hill зазначає, що Туреччина перетворюється на регіонального лідера із тісними зв'язками з Європою та США.

Видання наголошує, що партнерство Туреччини із Саудівською Аравією та ОАЕ може призвести до зближення з Іраном з огляду на відновлення його офіційних відносин з арабськими монархіями. Цей фактор може перетворити Туреччину на посередника між США та Іраном у питаннях “ядерної угоди”.

На тлі цього президент Туреччини запланував відвідати Росію для зустрічі з Путіним, щоб обговорити “зернову угоду”, хоча спочатку очікувалося, що зустріч відбудеться в Анкарі.

Формальна причина перенесення місця зустрічі не така важлива як реальна - Путін боїться залишати межі Росії, побоюючись, що назад він більше не повернеться, навіть із Туреччини, яка не перебуває в зоні дії МКС.

Також не важливий і результат цієї зустрічі, оскільки, у випадку її безрезультативності Анкара, граючи з Москвою на підвищення ставок, поставить Україні кілька військових пристроїв та потрібну інформацію. Якщо ж переговори відбудуться успішно, Україна поверне “грошову артерію”.

США про хід війни в Україні

Радник президента США Джейк Салліван зазначив, що у США не вважають, що війна в Україні зайшла в “глухий кут”.

“Ми бачимо, як Збройні Сили України методично відвойовують свої території”, – окремо наголосив Салліван.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності