• Головна
  • Новини Львівщини
  • МВС дозволило складати практичний іспит на посвідчення водія аж 52 рази: причини та наслідки реформи

МВС дозволило складати практичний іспит на посвідчення водія аж 52 рази: причини та наслідки реформи

Фото: Регіональний сервісний центр ГСЦ МВС у Львівській області

МВС України із серпня скасувало обмеження на кількість спроб скласти теоретичні та практичні іспити для отримання водійського посвідчення

З 1 серпня в дію вступив наказ МВС №443, який вносить зімни у правила складання іспитів на отримання посвідчення водія.

Тепер упродовж року після завершення навчання в автошколі та отримання свідоцтва про теоретичну підготовку кандидат на отримання водійського посвідчення має необмежену кількість спроб для складання теоретичного іспиту та необмежену кількість спроб упродовж двох років з дня видачі свідоцтва про закінчення практичної підготовки для складання практичного іспиту.

Про це повідомили на сторінці МВС України.

LVIV.MEDIA дізнавалося більше про ці зміни, та звернулося за коментарем до громадського активіста Святослава Літинського, а також у Сервісний центр МВС Львівської області.

Львівський громадський діяч Святослав Літинський, який бореться з корупційними проявами під час отримання посвідчень водія, вважає, що, першочергово, таке рішення МВС знизить психологічний тиск на кандидатів у водії.

«Це дуже психологічно тиснуло на людей, коли вони йшли складати іспит і не склали з першого разу. Через великі переживання людина, яка з першого разу не склала іспит, вдруге переважно вже не йшла складати, а давала хабар. Адже розуміла, що після наступних невдалих спроб доведеться йти перевчатися. А у школі треба буде знову заплатити за повний курс. Це лякало людей», - зазначив Святослав Літинський у коментарі LVIV.MEDIA.

За статистикою на кінець червня, лише 44% кандидатів успішно складали практичний іспит з першого разу. Більшість ішли на другу та третю спробу, а це, за словами Святослава Літинського, провокувало хабарництво.

«Це (збільшення кількості спроб — ред.) психологічно знімає проблему хвилювання. Людина розуміє, що якщо не складе одразу, то може взяти ще декілька уроків кермування і без хвилювання піде складати знову. Саме через зменшення рівня стресу, кількість корупційних проявів, на мою думку, буде значно меншою», - зауважує громадський діяч.

Водночас він звертає увагу на те, що зараз Сервісні центри МВС беруть невиправдано малу суму за можливість скласти практичний іспит - всього 13 гривень. У той час як одне заняття з інструктором з кермування коштує 500 -600 гривень. А отже, жартуючи, зазначає, що тепер фінансово вигідніше ходити складати іспит, і так практикуватися у навичках кермування, ніж оплачувати уроки приватного інструктора.

«Ці зміни мали б йти разом з підняттям до реальної ціни. Адже година навчання з інструктором коштує 500-600 гривень, а держава не менше витрачає на інспектора Сервісного центру. Тому ціна за спробу іспиту не може бути меншою», - каже Святослав Літинський.

Про це говорить також і головний спеціаліст зі зв'язків з громадськістю Регіонального сервісного центру МВС у Львівській області Сергій Бобра.

«Вартість практичного та теоретичного іспиту залишається, поки що, без змін. Але планують, що вона зросте до кінця року. Коли саме, ще не відомо, адже має бути прийнятий відповідний закон. Проте вартість зросте суттєво. Адже навіть 20 хвилин заняття на автомобілі Сервісного центру не можуть коштувати 13 гривень. А до цього ще треба окремо додати обслуговування автомобіля та роботу працівників», - зазначив у коментарі LVIV.MEDIA Сергій Бобра.

Щодо змін у кількості спроб складати практичний іспит Сергій Бобра каже: «Був запит від суспільства зняти обмеження у три спроби практичного іспиту. На думку громадськості, це провокує корупційні ризики, тому що людина, коли йде складати третій раз практичний іспит, розуміє, що, якщо не складе, їй доведеться знову в автошколі проходити  навчання і, на думку громадськості, це провокує людину шукати якісь інші шляхи скласти цей іспит успішно».

Зміни торкнулися також й інтервалу між іспитами. Тепер між невдалим іспитом і наступною спробою має пройти не менше 10 календарних днів. Раніше цей інтервал становив 5 днів.

«Це потрібно, щоб людина мала змогу підготуватися краще до іспиту і прийти повторно його скласти.  В неї буде можливість максимум 52 рази скласти практичний іспит (за два роки - ред.)», - каже Сергій Бобра.

Проте, є певні зміни, які можуть ускладнити кандидату у водії складання іспиту.

Практичний іспит складається за екзаменаційним листом. У ньому передбачені помилки кандидата, які оцінює екзаменатор під час іспиту. Тепер цей перелік оновили, розширивши його. Там з’явилося більше позицій, які вважатимуться помилкою.

«Чек-листи, якими користувалися до цього часу, були недосконалими та містили у собі не усі помилки, які допускали водії під час іспиту. Чек-лист оновили, що дозволить тепер якісніше перевірити підготовку кандидата у водії», - каже Сергій Бобра.

Проте, на його думку, це зменшить ризики неоднозначного трактування результатів іспиту.

«Завдання чек листа є перевірити якість підготовки та водночас мінімізувати можливість екзаменатора двояко трактувати ті чи інші дії кандидата у водії» - зауважує фахівець Сервісного центру МВС.

У МВС зазначають, результат успішно складеного теоретичного іспиту буде дійсним упродовж одного року, а практичного, – два роки. Зміни почали діяти з 1 серпня.

Нагадаємо, LVIV.MEDIA зібрало усю важливу інформацію про екзаменаційну діяльність сервісних центрів МВС.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності