• Головна
  • Україна
  • Усе про водійські права, практичний іспит та Е-черги: що на брифінгу розповів головний сервісник

Усе про водійські права, практичний іспит та Е-черги: що на брифінгу розповів головний сервісник

Усе про водійські права, практичний іспит та Е-черги: що на брифінгу розповів головний сервісник

Обміняти українські водійські права можна буде на литовські

У Львові відбувся брифінг щодо проєкту екзаменаційної діяльності сервісних центрів МВС.

LVIV.MEDIA зібрало усю важливу інформацію, яка прозвучала на зустрічі з начальником Головного сервісного центру МВС Миколою Рудиком.

Як змінився іспит на водійські права

В Україні змінили порядок складання іспиту на посвідчення водія.

«Раніше, до початку війни був порядок складання іспитів, який починався з автодрому. З початком військової агресії РФ ми його змінили. Станом на сьогодні ми приймаємо практичний іспит виключно без автодрому. Ми скоротили два етапи практичного іспиту до одного», — каже посадовець.

Проте проблем заїхати на автодром сервісного центру МВС у Львові з інструктором немає. Щодня, і навіть в понеділок, автівки автошкіл можуть їздити по навчальному майданчику.

«У кожного навчального закладу є, однозначно, договір або власний майданчик, і вони їх використовують під час навчання», — каже начальник Регіонального сервісного центру МВС у Львівській області Олександр Семчишин.

Також він додав, що за допомогою «Дії» можна замовити обмін або поновлення посвідчення водія.

Які переваги з’явилися в охочих скласти іспит для отримання посвідчення водія

Попри те, що на Львівщині тепер лише у п’яти сервісних центрах МВС прийматимуть іспити на посвідчення водія. Окрім незручностей є і первні переваги для охочих отримати права.

«Станом на сьогодні ми бачимо не виключно незадоволення, але й задоволення від того, що раніше треба було проїхати до сервісного територіального центру, прийти до І-BOX і, можливо, отримати талончик. Сьогодні ми скоротили кількість візитів до територіальних сервісних центрів з двох до одного. Можна онлайн за допомогою електронної черги обрати дату та час та будь-який зручний транспортний засіб (авто яке належить територіальному сервісному центру, або яке належить навчальному закладу)«, — зауважив Микола Рудик.

Теоретичний та практичний іспити водія будуть записуватись на відео

Щоб уникнути корупції, буде започатковане зберігання відео та аудіо проходження іспиту. Записуватиметься як іспит у теоретичному класі, так і в автомобілі.

«Ці відео зберігаються. Хто може переглянути це відео і проконтролювати? В першу чергу це Головні сервісні центри, регіональні сервісні центри і відповідним чином ще буде додано певний структурний підрозділ Міністерства внутрішніх справ, який буде мати можливість проконтролювати і відео в екзаменаційному класі з прослуховуванням інформації можливої дискусії, і так само в автомобілі», - сказав Микола Рудик.

За його словами, якщо особа захоче подати на оскарження результатів, відео будуть переглядати.

Водночас начальник Головного сервісного центру МВС додав, що у Львівській області в експерименті беруть участь 5 сервісних центрів. Там екзаменаційні класи вже обладнано аудіо та відео спостереженням.

Авто для іспитів водія обладнають чотирма відеокамерами

Є декілька проєктів Головного сервісного центру у планах роботи на 2023 рік. Один із них — це обладнання транспортних засобів надсучасним відео та аудіо контролем.

«Ці камери ми плануємо до кінця року облаштовувати поступово. Ми плануємо обладнати 4 камери у кожному автомобілі. Одна камера буде контролювати попереду, друга позаду рух транспортного засобу. Інша камера буде встановлена у салоні автомобіля яка буде контролювати повний процес розмови, рухи рук, ніг, мови і кандидата і екзаменатора. Тобто буде контроль 360 градусів. Так само це буде і аудіо контроль. Не можливо буде екзаменатору допомогти перемкнути коробку передач. Або додатково натискати на педалі дублюючі. Або керувати за кандидата. Це все буде контролюватися», — сказав Микола Рудик.

Він додав, що до кінця року планується обладнати 150 авто камерами спостереження.

Чому лише деякі сервісні центри обладнали камерами спостереження під час іспитів

Для того, щоб обладнати сучасні сервісні центри треба мати відповідне комп’ютерне обладнання і транспортні засоби. А також персонал та умови, щоб все обладнати.

«Ми вивчили навантаження по кожному регіону і прийшли до висновку, що ми можемо скоротити кількість центрів та обладнати їх найсучаснішими засобами. В кожному регіоні ця кількість індивідуальна. Виходячи з попиту у Львівській області, ми прийшли до висновку в рамках експерименту починати з п’яти локацій», - зауважив Микола Рудик.

Додамо, у Львівській області в експерименті беруть участь 5 сервісних центрів. Там екзаменаційні класи вже обладнано аудіо та відео спостереженням. Автомобілі для складання іспитів мають намір обладнати відео та аудіоспостереженням до кінця цього року.

На Львівщині достатня кількість авто для складання практичного іспиту на посвідчення водія

На Львівщині у сервісних центрах є достатня кількість автомобілів для складання практичного іспиту на посвідчення водія. Їх перемістили з інших регіонів, які не беруть участь у пілотному проєкті.

За словами посадовцями, під час пілотного проєкту можна буде записатися на складання практичного іспиту онлайн. Для цього у сервісних центрах має бути достатня кількість авто.

“Для того щоб був попередній запис, потрібно щоб були транспортні засоби. Адже без певної кількості транспорту організувати цей проєкт неможливо. Ми зробили певне переміщення із територіальних сервісних центрів України на Львівщину”, – пояснив Рудик.

Очільник сервісного центру МВС вважає, що вартість складання іспиту потрібно збільшити, як приклад, він наводить досвід європейських країн, там екзамен коштує 70 євро, що в українському еквіваленті становить близько 2800 грн.

На Львівщині збільшили кількість місць для складання теоретичних іспитів для водіїв

Щоб організувати сучасні умови надання послуг, було досліджено завантаженість у кожному регіоні. Відтак на Львівщині збільшили кількість місць для складання теоретичних іспитів й обладнали відповідним чином екзаменаційні класи.

«Ми збільшили кількість адміністраторів. яких ми перевели з інших сервісних територіальних центрів в ці, які беруть участь в експерименті. І так само ми збільшили кількість транспортних засобів територіальних сервісних центрів, на яких ми вже приймаємо практичні іспити до 5. Тому для цього і робиться експеримент, щоб вивчити певні етапи для того, щоб зробити висновки», - сказав Микола Рудик.

Працівники МВС мають понести показову відповідальні за продаж прав на водіння

Правоохоронці по всій Україні щомісяця фіксують фіктивні документи, які активно використовують злочинники.

«Я гарантую, що якщо працівники сервісних центрів беруть участь у підробці документів, вони мають понести відповідальність і має бути це показово», — сказав Рудик.

Водночас посадовець зауважив, що під час перевірок станом на сьогодні жодного працівника сервісного центру не було виявлено в шахрайських схемах.

На Львівщині запрацювала е-черга на практичний іспит для водіїв

Від сьогодні, 1 червня, у чотирьох регіонах України, зокрема й на Львівщині, можна отримати талон попереднього запису складання практичного іспиту за допомогою сайту.

«Кожен з кандидатів може обрати будь-який спосіб зручний для нього. Або складання практичного іспиту на автомобілі територіального сервісного центру МВС, або на автомобілі, який належить навчальному закладу. Зараз ці локації вже приймають іспити на п’яти транспортних засобах, в інших куточках Львівської області ще по чотири транспортні засоби, які так само можуть приймати практичні іспити», - сказав Микола Рудик.

За його словами, тестування системи триватиме 2 місяці.

«Після проведення експерименту ми будемо приймати певні висновки, для того, щоб отримати послуги було зручно», - зазначив начальник Головного сервісного центру МВС.

В Україні згодом залишиться 55 сервісних центрів МВС для складання іспитів

В Україні планується обладнати й залишити 55 сервісних центрів. У них будуть приймати теоретичні та практичні іспити.

«Інші територіальні сервісні центри так само будуть надавати послуги по реєстрації транспортних засобів, перереєстрації та обміну посвідчення водія», - уточнив Микола Рудик.

Українці можуть обміняти свої водійські права на литовські

Між Україною та Литвою підписали угоду про взаємне визнання та обмін національних посвідчень водія. Тепер українці можуть обміняти свої водійські права на литовські.

«Цього тижня ми підписали угоду з Литвою, яку ми започаткували ще минулого року. З початком військової агресії багато наших громадян виїхали за кордон, в ЄС. Якщо ми хочемо їм допомогти, ми підписуємо угоду на міжнародному рівні. Вона дає можливість обміну посвідченнями водія без складання і навчання по категорії В», — каже Рудик.

Тож українці, які переїхали до Литви та отримали документи Литовської республіки, можуть подати посвідчення водія і обміняти їх по спрощеній процедурі.

Також посадовець додав, що обміняти посвідчення водія можна й у 8 містах за кордоном: Варшава, Краків, Гданськ, Вроцлав, Прага, Братислава, Стамбул та Берлін. Він зазначив, що обміняти документи можна лише на українські.

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності