Попит на імпортне дизпаливо обвалився

пальне

На початку липня добові обсяги імпорту дизпалива впали приблизно вдвічі

На початку липня попит на імпортне дизельне пальне очікувано обвалився. Зокрема, в червні перед анонсованим підвищенням ПДВ на головних напрямках постачань дизельного пального спостерігався ажіотаж.

Про це повідомляє enkorr.

Зазначається, що порівняно з початком червня. Однак попит на імпорт пального відновиться після того, як компанії розпродадуть червневі залишки, а саме з середини місяця. На внутрішньому ринку продовжує продаватися попри те, що відбулося зниження продажів у роздробі.

Тим часом на фоні новин про скорочення видобутку нафти Росією й Саудівською Аравією, а також через технічні збої, що відбулися минулого місяця на нафтопереробних підприємствах Нідерландів, Німеччини і Румунії ростуть ціни на дизпаливо. Протягом тижня CIF котирування дизельного пального у Середземномор’ї та Північно-Західній Європі зросли на -24/т, до 8/т і 3/т відповідно.

«За даними enkorr, на початку липня зарубіжні постачальники не підвищували премій на дизпальне. На деяких напрямках спостерігалося навіть незначне зниження націнок. Цього тижня автомобільні партії продукту зі східних терміналів Польщі продавалися по +-90/т до північно-європейських котирувань. Польські трейдери вже відчули зниження попиту з боку українських компаній. Проте на внутрішньому ринку ситуація також не райдужна через цінову політику, якої зараз дотримується PKN Orlen», - йдеться у повідомленні.

Польський концерн останнім часом знизив роздрібні ціни на АЗС, і це змушує інших учасників ринку грати за правилами держкомпанії. Зокрема, зараз польським компаніям вигідніше продати пальне в Україну й заробити /т, ніж реалізувати його в нуль або в мінус усередині країни.

На дунайських терміналах автомобільні партії дизпального пропонуються з диференціалами +-110/т, це трохи менше, ніж у середині червня (-125/т). Минулого місяця морські трейдери продали рекордні обсяги продукту, за розрахунками enkorr кожна третя тонна дизпального у червні надійшла в Україну морським шляхом.

На болгарських терміналах в Русе автомобільні партії дизпального продавалися з преміями +-80/т, у чорноморських портах «Варна» і «Констанца» продукт пропонується на -75/т дорожче від цін на дизель на умовах CIF Med. Учасники ринку припускають, що у липні можливе зменшення обсягів пропозиції продукту з румунських базисів через зростаючий дефіцит у країні, що склався внаслідок пожежі на НПЗ Petromidia в кінці червня. Інший НПЗ, OMV Petrom, завершив ремонт у середині минулого місяця, але, за останньою інформацією, підприємство ще не вийшло на повну потужність.

Зазначається, що цього місяця вартість пального може збільшитися, якщо дефіцит у Європі почне зростати. Зокрема, на європейському ринку з’явилися передумови для подальшого здорожчення дизпалива. Запаси ДП і мазуту на окремих складах у північно-західній Європі впали в червні нижче від 5-річного середнього сезонного рівня. Крім того, потоки з Близького Сходу й від інших постачальників на схід від Суеца на цю мить обмежено, а деякі морські постачання в Європу очікуються лише наприкінці липня.

Нагадаємо, у Солонці, що поблизу Львова, виник скандал через неякісне пальне, його продавали на заправній станції «ОККО». Близько 20 автівок, які заправили на АЗС на виїзді зі Львова в бік Стрия, почали зупинятись посеред дороги після кількох кілометрів їзди.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності