Як біоетанол може стати альтернативою класичному пальному в Україні

Як біоетанол може стати альтернативою класичному пальному в Україні

Розповідаємо про екопаливо та ситуацію з біоетанолом в Україні

З 1 липня зросла ціна на пальне, адже повернули податки до рівня лютого 2022 року. Через здорожчання питання альтернативного виду палива, такого як біоетанол, стало досить актуальним.

Що це та яка ситуація з виробництвом біоетанолу в Україні, читайте нижче.

Що таке біоетанол

Біоетанол — це вид палива для транспорту. Його виготовляють зі звичайного, але зневодненого етанолу. Виробляють його із різних видів зерна: пшениці, кукурудзи, ячменю, а ще — з цукрових буряків та тростини.

У порівнянні з бензином біопаливо має меншу температуру згорання та більш чистий вихлоп, адже у ньому немає сірки. А ще спирт згорає без утворення золи. Тому під час використання спиртовмісних бензинів на свічках транспорту утворюється менше відкладень, а двигун менше гріється.

Недоліком використання палива на чистому біоетанолі є те, що при низькій температурі двигун довго запускається, але цю проблему можна вирішити, якщо додати 5% бензину.

Як зазначив заступник міністра енергетики Микола Колісник, існує три способи застосування біоетанолу як моторного палива:

  • як добавка до бензину від 5 до 15% (Е5, Е10, Е15) для використання у звичайних бензинових двигунах. Таке паливо маркується буквою «Е» та цифрою, що позначає відсоток вмісту спирту. Наприклад, E10 — це суміш, що містить 10% біоетанолу та 90% бензину;
  • у вигляді сумішей із вмістом етанолу до 85% (Е20, Е30, Е85) для використання в автомобілях з двигунами з універсальним споживанням палива. Чисте (100%) біоетанолове паливо, як моторне, використовується тільки у Бразилії.

В інших країнах етанол змішують із бензином у різних пропорціях. Наприклад, паливна суміш E85 складається з 85% біоетанолу та 15% бензину;

  • для синтезу етилтретбутилового ефіру (ЕТБЕ) — високооктанового компоненту бензину, який має переваги над біоетанолом. Виробництво ЕТБЕ набуло поширення в європейських країнах, де більш ніж половину біоетанолу спрямовують на синтез ЕТБЕ.

Яка ситуація з біоетанолом в Україні

Попри знищений Росією енергетичний український потенціал, наростити виробництво біоетанолу цілком реально, адже він виробляється із зерна, що і має Україна. До того ж перспективи реалізації українського біоетанолу на внутрішньому та європейському ринках теж є.

Така сфера виробництва може стати ще одним шляхом для збуту для аграріїв, до того ж на європейські ринки. Проте навряд після війни ця ідея знайде швидке застосування, адже будівництво біоетанолових заводів має високу додану вартість, а ще — потребує компетентних фахівців.

До слова, на Львівщині планують збудувати завод з будівництва біоетанолу, однак перше таке виробництво збираються запустити на Одещині. До цього в Україні не було великих біоетанолових заводів, лише декілька малих на Волині, які виготовляють біопаливо з кормової патоки.

За даними Latifundist.com, станом на 2022-й рік в Україні виготовляють 381 тис. тонн біоетанолу на рік, що майже у 5 разів більше, ніж у 2019 році. Якщо казати про експорт, то станом на січень 2022 року Україна експортувала 5 тис. тонн біоетанолу, і рівень постачань мав зрости до 60 тис. тонн.

Та попри те, що в Україні триває війна, яка зруйнувала логістичні маршрути експорту біоетанолу через порти країн Балтії, зараз експортери шукають шляхи колаборації з імпортерами пального, заповнюючи пусті бензовози при поверненні їх до країн ЄС.

Нагадаємо, в квітні в Україні запрацював перший біометановий завод, який за об’ємом виробництва забезпечуватиме близько 1500 споживачів на рік.

Енергетики

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності