• Головна
  • Здоров’я
  • Львівські лікарі виконали рідкісну операцію — ротаційну пластику

Львівські лікарі виконали рідкісну операцію — ротаційну пластику

Львівські лікарі виконали рідкісну операцію — ротаційну пластику

Унікальне хірургічне втручання провели 18-річній дівчині з Івано-Франківська

У львівській дитячій лікарні св. Миколая лікарі з трьох міст виконали рідкісну операцію — ротаційну пластику. Про це повідомили у Першому медичному об’єднанні Львова у середу, 15 листопада.

Про свій небезпечний діагноз — рак кісток — Юля з Івано-Франківська дізналась за день до свого 18-річчя. Вона вдарилась ногою, звернулася до лікарів і після ретельного обстеження почула діагноз: остеосаркома 2B стадії. Дівчину почали лікувати місцеві онкологи Івано-Франківської дитячої обласної клінічної лікарні. Призначили шість сеансів хімієтерапії, однак вони не допомогли. Хвороба прогресувала і могла вбити юну дівчину.

Подальше поширення агресивної пухлини можна було зупинити лише в один спосіб — терміново видалити уражену стегнову кістку. Але у Юлі рак вже поширився і на колінний суглоб, тож мова йшла про ампутацію ноги на високому рівні. Аби поборотися за якість життя дівчини та зберегти кінцівку максимально функціональною, свої зусилля об’єднали лікарі трьох міст: Івано-Франківська, Львова та Києва. Після декількох консиліумів вони вирішили провести рідкісну для України операцію — ротаційну пластику.

Спершу хірурги видаляють уражені саркомою кістки: це частина стегна, гомілки та колінний суглоб. У режимі реального часу просто під час операції спеціалісти обстежують у лабораторії тканини на злоякісність, аби бути певними, що видаляють всю пухлину — без залишку та з достатнім відступом. Наступний етап операції — та сама ротаційна пластика. Команда приступає до з’єднання двох кісток різних діаметрів — стегнової та великогомілкової, останню при цьому розвертають на 180 градусів — п’яткою вперед. Після цього накладають гіпс та фіксують металевою пластиною”, — зазначили медики.

Операція минула успішно. Юля вже повернулася до Івано-Франківська й продовжує хімієтерапію та боротьбу з недугою. Потім на Юлю чекає протезування. Функцію видаленого колінного суглоба виконуватиме стопа, завдяки чому дівчина зможе отримати функціональний протез і опанувати ходьбу.

Додамо, лікарі Центру дитячої медицини лікарні «Охматдит» сформували нову барабанну перетинку дев’ятирічному Артемові з Хмельниччини. Його власна перетинка атрофувалася.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності