• Головна
  • Новини Львова
  • У Львові лікарі вперше в Україні здійснили унікальну пересадку комплексу “серце-легені”

У Львові лікарі вперше в Україні здійснили унікальну пересадку комплексу “серце-легені”

У Львові лікарі вперше в Україні здійснили унікальну пересадку комплексу “серце-легені”

Це надскладне втручання. Таких у світі в рік виконують лише 20-25. Трансплантація тривала 10 годин.

У Львові лікарі вперше в Україні виконали унікальну пересадку комплексу “серце-легені”. Свої зусилля для цього об’єднали команди Першого медичного об'єднання Львова та Інституту серця МОЗ України. Про це на своїй сторінці написав гендиректор Першого територіального медичного об'єднання Львова Олег Самчук.

“Пишаюся нашими лікарями, які попри війну рухаються до трансплантаційної незалежності”, - написав Олег Самчук.

Комплекс “серце-легені” отримала 38-річна Ніна з Київщини. Від народження вона мала проблеми з серцем. Пізніше з ладу вийшли й легені. 15 років Ніна чекала на трансплантацію одразу двох органів. 9 місяців з них навіть жила в Індії. Каже, майже втратила надію, тому, коли їй нарешті подзвонили та запропонували операцію, спершу навіть не повірила”, - йдеться у повідомленні.

З кожним роком мені стає все важче і важче жити, я ледь підіймаюсь на третій поверх. Я просто хочу спробувати, як то жити нормально, що це таке повноцінне життя. Це для мене шанс, за який я хапаюся, щоб просто… дихати” - сказала жінка перед операцією.

Трансплантація тривала 10 годин. Донорське серце та легені запрацювали на операційному столі. Наразі жінка в стабільному стані в реанімації. Попереду - складний шлях відновлення.

Крім серця-легень наші трансплантологи також пересадили печінку та дві нирки, одну з них отримала дитина. Завдяки цьому було врятовано чотири життя”, - написав Олег Самчук. Донором органів став 18-річний хлопець, який трагічно загинув у ДТП.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності