• Головна
  • Україна
  • Світ проспав відродження нацизму! Звернення Зеленського у День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Світ проспав відродження нацизму! Звернення Зеленського у День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Володимир Зеленський

Президент України в зверненні з нагоди Дня пам'яті провів паралелі між нацизмом і рашизмом

У середу, 8 травня, Володимир Зеленський оприлюднив своє відеозвернення з нагоди Дня пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Це звернення Президент записав у шкільному підвалі в селі Ягідне на Чернігівщині, де російські окупанти майже місяць тримали усіх 350 жителів села, у тому числі 80 дітей, без світла, їжі та води.

“Кожен у світі може зрозуміти, що таке путінська Росія, уявивши себе тут, у цьому підвалі, серед цих людей. Без світла, їжі, води, ліків, повітря, у приміщенні, де було менше як метр на одну людину. Спали сидячи. Виходили на вулицю лише раз. Їли по 200 грамів юшки на день. Чоловіків на морозі роздягали догола, аби знайти українські татуювання. Десять заручників тут померли. Їх заборонили ховати. Ще 17 людей рашисти вбили. У будь-якому куточку світу це називають одним словом: пекло”, — сказав Володимир Зеленський.

За словами Президента, село Ягідне — приклад. який відображає всю суть путінського бачення світу: заганяти під землю всіх, хто хоче жити вільно: “За тим же сценарієм 80-річної давнини авторства Гітлера, крок за кроком ковтаючи землі інших і тестуючи реакцію світу. І коли реакція безхребетна, нацисти йдуть далі. Їх не зупиняють заклики, резолюції, напівсанкції. І єдине питання, яким Путін переймається сьогодні: хто наступний”?

Путін іде за сценарієм Гітлера

У своєму зверненні Володимир Зеленський заявив, що злочини нацистів тепер скоюються під російським прапором: “Відмінність формальна. Новий вермахт, який вдерся в Україну, носить на рукавах двоголового орла. Нові «Фау» – це «калібри» й «кинджали», новий Люфтваффе – МіГи й «сушки», нова свастика – «зетка», новий «Гітлер’югенд» – «Юнармія». Таких паралелей – десятки, таких наслідувань – сотні. І якщо сучасний Кремль походить на Третій рейх в усьому, то й кінець його має бути ідентичним. У новому Нюрнберзі. У місті Гаазі”. За словами Президента України, як і в 1945-му році, зупинити фашизм здатний тільки вільний світ, об’єднаний в антипутінську коаліцію.

Звертаючись до Українців, Володимир Зеленський зауважив, що село Ягідне було звільнене 30 березня 2022 року, а 19 квітня – розміноване нашими силами. “Це символ того, що історія повторюється, і кожен, хто прийшов нищити нас, врешті-решт тікатиме з української землі. Частина наших територій поки що залишається окупованою, частина наших людей – у полоні. Це означає, що наша битва триває. І сьогодні, в День пам’яті та перемоги над нацизмом, згадуючи мільйони українців, що разом з іншими народами боролися й перемогли, ми віримо й наближаємо новий день нової перемоги”, — заявив Президент.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності