• Головна
  • Україна
  • Кашлюк повернувся в Україну з новою силою. Чому так сталося?

Кашлюк повернувся в Україну з новою силою. Чому так сталося?

Кашлюк повернувся в Україну з новою силою. Чому так сталося?

Після трирічної перерви в Україні різко зросла захворюваність на кашлюк. Розповідаємо, чому це сталося та як вберегтись

Нещодавно Україну сколихнула інформація від Міністерства охорони здоров’я про різке зростання в країні захворюваності на кашлюк (або ж коклюш), який є дуже небезпечним, особливо для немовлят. Лише за два місяці 2024 року в Україні виявили 515 випадків кашлюку. Для порівняння, за весь 2023 рік було зафіксовано лише 707 випадків кашлюку, а два роки перед цим хворих було ще менше. Розповідаємо, чому зросла захворюваність на коклюш та як від нього вберегтися.

Що таке кашлюк

Кашлюк або коклюш — вкрай заразне захворювання дихальних шляхів. Кашлюк легко поширюється від людини до людини переважно повітряно-крапельним шляхом під час кашлю чи чхання. Для немовлят кашлюк особливо небезпечний. Багато дітей, які заразилися кашлюком, страждають від нападів кашлю протягом 4-8 тижнів.

Симптоми кашлюку

Кашлюк починається як ГРВІ, але через 5-8 днів з’являється нападоподібний спазматичний кашель аж до почервоніння обличчя, сльозотечі, з характерним свистом.

Перші ознаки кашлюку:

  • помірний жар;
  • нежить;
  • кашель, який, як правило, переходить у судомний кашель.

Найбільше в цей період кашель загострюється вночі. У немовлят це може супроводжуватися періодами тимчасового припинення дихальних рухів (апное). В цей момент у дитини синіє обличчя. В разі появи симптомів кашлюку потрібно якнайшвидше звернутися до лікаря — саме лікар може призначити ефективне лікування залежно від стадії захворювання. Самолікуванням займатися не можна. До того ж, зупинити кашель під час кашлюку самостійно ліками чи процедурами майже неможливо.

Чому діти кашляють?

Причини кашлю в дітей різні. Серед них:

  • вірусні інфекції (наприклад, грип або застуда);
  • бактеріальні інфекці (кашлюк, бронхіт або пневмонія);
  • алергії;
  • дим та забруднення.

Під час кашлюку організм інфікується особливою паличкою — дрібною, нерухомою, нестійкою у зовнішньому середовищі бактерією Bordetella pertussis. Унаслідок інфікування виділяється токсин, який впливає на центральну нервову систему дитини. Цей токсин подразнює рецептори слизової оболонки носоглотки і запускає кашльовий рефлекс, через що починаються приступи судомного кашлю.

Ускладнення від кашлюку

Відносно поширеним ускладненням від кашлюку є пневмонія. Можливі також конвульсії й ураження головного мозку (енцефалопатія), але такі ускладнення виникають рідше. Також трапляються випадки смерті від кашлюку, особливо серед немовлят. Чим менша дитина, тим для неї небезпечніший кашлюк. Понад половина дітей до 1 року, хворих на кашлюк, потребують госпіталізації.

Кому потрібна вакцинація від кашлюку

Єдиним способом вберегтися від кашлюку є вакцинація. Від кашлюку вакцинують:

  • немовлят;
  • дорослих;
  • вагітних у період з 16 по 32 тиждень вагітності незалежно від того, чи вакцинувалися вони від кашлюку раніше.

Вакцинація дорослих та дітей від 6 років особливо потрібна в тих випадках, коли вони контактують із немовлям, яке не було щеплене від кашлюку, бо не має ще двох місяців. Саме з цієї причини використовують «стратегію кокона», суть якої в тому, що всі, хто оточує нещеплене немовля, мають бути щеплені.

Календар щеплень від кашлюку

Вакцинувати дітей для профілактики кашлюку необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення). Вакцини, призначені для щеплення дітей від кашлюку, також формують у дітей стійкий імунітет проти дифтерії та правця. Як зазначає Національний портал з імунізації, сформований після повного курсу вакцинації імунітет проти кашлюку зберігається впродовж 5-7 років — на той період життя дитини, в якому хвороба перебігає найважче.

Важливо!

Батькам варто розглянути можливість ревакцинації дітей від кашлюку в 6 років власним коштом, особливо дітей з груп медичного ризику та з родин, в яких є немовлята.

Вакцинація вагітних від кашлюку

Вакцинуватися від кашлюку, дифтерії та правця мають усі вагітні незалежно від того, чи вакцинувалися вони раніше. Щеплення треба пройти протягом другого або третього триместру вагітності, оптимально в термін від 16 до 32 тижнів під час кожної вагітності незалежно від історії вакцинації. Як пояснює Національний портал з імунізації, це потрібно, аби захистити дитину від кашлюку в перші місяці її життя до отримання курсу щеплень від кашлюку та формування імунітету проти кашлюку.

Статистика захворюваності на кашлюк в Україні

Якщо подивитися на статистику зростання захворюваності на кашлюк в Україні, то можна побачити, що хвороба після нетривалої перерви повернулася в Україну з новою силою. Ось скільки людей захворіли на кашлюк у період з 2017 до 2023 року включно, за даними Центру громадського здоров’я:

  • 2017 — 2480;
  • 2018 — 2214;
  • 2019 — 2314;
  • 2020 — 1041;
  • 2021 — 91;
  • 2022 — 32
  • 2023 — 707.

Водночас лише за перші два місяці 2024 року в Україні виявили 515 випадків кашлюку. Для порівняння, за січень і лютий 2023 року таких випадків було лише 27.

Захворюваність на кашлюк у Львівській області

Головна державна санітарна лікарка Львівської області Наталія Іванченко-Тімко в інтерв’ю телеканалу «Перший західний» розповіла, що на Львівщині також фіксують суттєве зростання хворих на кашлюк. Якщо у 2021 році в області виявили лише один випадок кашлюку, то у 2023 році таких зареєстрували 85. Однак вже за перші три місяці 2024 року на Львівщині зареєстрували 122 випадки кашлюку — це значно більше, ніж за весь 2023 рік.

Чому кашлюк повернувся в Україну

Зі слів Наталії Іванченко-Тімко, тенденція до зростання захворюваності на кашлюк фіксується кожні п’ять років. За іншими даними, спалахи кашлюка циклічні й відбуваються кожні 2-5 років — залежно від місцевості. Як наголосили в Міністерстві охорони здоров’я, основна причина зростання захворюваності на кашлюк — велика кількість нещеплених дітей. Ще одна причина — падіння імунітету в раніше вакцинованих або тих хто одужав.

Кашлюк у світі

Кашлюк зустрічається по всьому світу. Дані Всесвітньої організації охорони здоров’я свідчать, що, наприклад, у 2014 році в світі виявили 24,1 млн випадків кашлюку, від нього померли 160700 дітей віком менш як п’ять років. А ось у 2018 році у світі зареєстрували лише 151074 випадки кашлюку. Єдиною причиною запобігти смертності від кашлюку є вакцинація. До речі, з появою вакцини смертність від кашлюку знизилася на 90%.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності