• Головна
  • Новини Львова
  • «Вони можуть уникнути відповідальності» Подружжя львів’ян втратило сина і звинувачує лікарів у його смерті

«Вони можуть уникнути відповідальності» Подружжя львів’ян втратило сина і звинувачує лікарів у його смерті

«Вони можуть уникнути відповідальності» Подружжя львів’ян втратило сина і звинувачує лікарів у його смерті

Подружжя львів’ян Мар’яни та Ігоря Дученків дуже довго намагалися стати батьками. Нарешті в серпні 2021 року, після численних спроб та ЕКЗ (штучне запліднення), у пари народилася двійня: хлопчик Данило та дівчинка Дарина. Трохи більше ніж за місяць, попри здорову вагітність матері та успішні пологи, двійнятко Данило помер.

Родина звернулася до правоохоронних органів, адже переконана, що у смерті їх довгоочікуваного сина винні саме лікарі. Розслідування тягнеться вже третій рік, а справа так і не дійшла до суду, попри наявність висновків експертиз. Ба більше, у жовтні цього року спливає термін дії розгляду справи, тому, за переконаннями батьків, винні можуть уникнути покарання.

Вагітність і пологи

Стати матір’ю Мар’яна Дученко намагалася кілька років. Завагітніти вдалося завдяки штучному заплідненню. Жінка відповідально ставилася до вагітності: обстеження проходила вчасно, щоразу здавала планові аналізи та пильнувалася. На 35 тижні вагітності шляхом кесаревого розтину Мар’яна Дученко стала мамою. 31 серпня 2021 року у КНП ЛОР «Львівський обласний клінічний перинатальний центр» народилася двійня: дівчинка Дарина та хлопчик Данило.

На шостий день після пологів стан Данила погіршився. Хлопчик став млявим, дитину не могли розбудити, аби нагодувати. За словами матері, вона повідомляла медсестрам, що дитині зле, однак вони не зважали.

«Усю ніч Данилко нічого не їв, зранку прийшла неонатолог і під час обстеження виявила, що у нього піддутий животик, забрала його на дообстеження. В обід я дізналася, що Данилка перевели в реанімацію в Перинатальному. Після цього до мене прийшла неонатолог з безпідставними претензіями, що це Torch-інфекції і йому дадуть антибіотик спрямований саме на цю інфекцію, хоча на той час ніяких аналізів для підтвердження цього діагнозу у Данилка ніхто не брав», – згадує Мар’яна.

В ніч з 7 на 8 вересня дитину реанімобілем госпіталізували в «Охматдит». «Лікарі мене покликали, сказали, що дитину забирають в «Охматдит». І до мене з претензіями, що це я винна, бо робила багато УЗД під час вагітності, що він може не доїхати, що в нього трісне кишківник і він помре… вони мене.. просто довели, в мене був нервовий зрив», – згадує Мар’яна.

«ОХМАТДИТ»

В лікарню «Охматдит» (Центр дитячої медицини) з сином поїхав батько Ігор Дученко, адже матір залишилася у пологовому із донькою. За його словами, вночі під час госпіталізації лікарі сказали, що в дитини почався НЕК (Некротизуючий ентероколіт – небезпечне для життя захворювання, що характеризується важким запаленням та некрозом кишківника, яке спостерігається у глибоко недоношених новонароджених – ред.), але йдеться лише про першу стадію, вона не критична, тому запевнили, що операцію робити поки не треба.

«Дитині дали антибіотики. В перший день в нього взяли всі аналізи та бак посів, який показав, що у сина є синьогнійна паличка. Це дуже важка інфекція», – розповів Ігор Дученко.

Torch-інфекції аналізи не виявили. Після діагностування синьогнійної палички, Данилові призначили вже інші антибіотики, тоді стан дитини трохи покращився. Немовля вже почало їсти і батькам навіть давали потримати сина на руках. Це тривало два тижні. 21 вересня Данилові раптово погіршало — зокрема, в нього дуже “надувся” живіт. Лікарі тоді не могли встановити точного діагнозу, і за словами Дученків, попри те, що синові було погано не спішили з операцією, а зробили її аж за тиждень.

«Хірурги дивилися і переконували, що операції ще не треба, не треба… а 27 вересня нам повідомили, що дитину негайно треба оперувати. Ми дали згоду. Сина прооперували наступного дня. Перед операцією його стан ще погіршився, довелося йому переливати кров. Сама операція тривала довго, і вже потім нам сказали, що в сина апендицит, який вже почорнів, це означало, що він був запалений вже тривалий час. Ми спершу видихнули, бо подумали, що можливо це все через той апендицит і тепер все буде нормально, але за кілька днів, 1 жовтня, Данилкові терміново зробили другу операцію…», – згадує мама Мар’яна.

Не стало Данилка 7 жовтня. «Про перитоніт ніхто не сказав, про це ми дізналися від патологоанатома, і про сепсис теж…», — розповіла мама.

Заява

За кілька тижнів після смерті Данила, родина Дученків звернулася у поліцію. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею 140 Кримінального кодексу — неналежне виконання професійних обов'язків медичним працівником. Попри те, що судово-медична експертиза була призначена ще на 24 лютого 2022 року, результат дослідження сім’я отримала лише восени минулого року.

«Хлопчик був недостатньо обстежений лікарем-неонатологом і перші дні життя: при підозрі на внутрішньоутробне інфікування потрібно було брати кров на бактеріологічне дослідження до початку антибіотикотерапії, зробити повний аналіз крові ... Натомість у новонародженого хлопчика загальний аналіз крові був зроблений через 48 год. Також недостатнім був моніторинг білірубіну в крові ... Відсутнє рентгенологічне обстеження органів грудної клітки та черевної порожнини при погіршенні стану хлопчика і підозрі на НЕК», — про це за словами батька Ігоря Дученка, йдеться в експертизі.

Йдеться про лікарку-неонатолога Перинатального центру Наталію Кунту. «В нас дуже багато питань до неонатолога Перинатального центру Наталії Кунти. Ми припускаємо, що зараження синьогнійною паличкою сталося при годуванні зондом, коли Данила годували сумішшю. І також помилка була, коли дитині в Перинатальному змінювали антибіотики без належних підстав та обстежень», — в один голос заявили батьки

LVIV.MEDIA звернувся по коментар до лікарки-неонатолога Перинатального центру Наталії Кунти, яку батьки звинувачують у смерті сина. «Давайте коли будуть всі матеріали, ми з вами поговоримо, наразі я не можу коментувати. А взагалі, хай вони себе полікують і розказують кого вони можуть звинуватити. Я коментувати не буду нічого», — сказала Наталія Кунта.

Окрім того, судово-експертна комісія дослідила дії лікарів «Охматдиту» і там теж виявила порушення: «Попри важкий стан — практично відсутність засвоєння їжі та самостійного стільця, прогресування негативних змін в аналізах, відсутність об’єктивних даних про покращення стану від довготривалої консервативної терапії (що є також показником до проведення хірургічного втручання) консиліум з участю дитячих хірургів та реаніматолога був скликаний тільки через 20 днів після госпіталізації (28.09) для узгодження проведення оперативного втручання…Тактика оперативного втручання у Дученка Д. мала бути іншою від того, що на той час вибрала бригада хірургів, а саме: потрібно було розвантажити кишківник вище ділянки запального процесу».

В «Охматдиті» цю інформацію поки не коментують. «Наразі не коментуємо даний випадок, оскільки відкрито кримінальне провадження. Додаємо, що лікарня надала усі обʼєктивні дані для зʼясування цього випадку», — йдеться у відповіді журналістам LVIV.MEDIA.

За словами адвокатки подружжя Тетяни Пшеничної, попри те, що експертиза вже кілька місяців є на руках, справа затягується і до суду так не дійшла. «Навіть якщо справа буде передана до суду, і лікарі будуть визнані винними, то вони зможуть уникнути відповідальності, бо в жовтні минає три роки, і ми не вкладаємося в термін розгляду справи», — додала адвокатка. Нещодавно вона подала клопотання слідчим про додатковий допит лікарів, зокрема неонатолога Наталії Кунти з Перинатального центру, та двох лікарів «Охматдиту» — Романа Стеника та Олега Содоми.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності