У Львові від ускладнень вітрянки ледь не померла 8-річна дівчинка

У Львові від ускладнень вітрянки ледь не померла 8-річна дівчинка

Права легеня дитини була оповита гноєм

Львівські хірурги врятували 8-річну дівчинку, яка могла загинути від бактеріального ураження всього організму. Про це 9 квітня повідомили у Першому медичному об’єднанні Львова.

Наприкінці грудня другокласниця Маргарита захворіла на вітряну віспу, розповідають медики. Окрім висипу, дівчинка мала високу температуру. За тиждень хвороби Маргариті стало ще гірше: з’явився кашель, задишка. Тоді мама дівчинки звернулася у швидку допомогу і Маргарита опинилась у реанімації інфекційної лікарні.

Права легеня дівчинки без оперативного втручання могла відмерти

Медики з’ясували, що через вітряну віспу організм ослаб і дівчинка захворіла на пневмонію. Недуга не піддавалась лікуванню, виникли ускладнення. Тож Маргариту скерували до Львова.

Фахівці Дитячої лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова дообстежили дівчинку — провели їй бронхоскопію, КТ та рентген. І встановили діагноз — бактеріальна деструкція та ателектаз правої легені, правобічний піопневмоторакс і функціонуюча легенево-плевральна нориця.

“Простіше кажучи, права легеня дитини була оповита гноєм. В органі навіть прогнив утвір, через який цей гній та повітря потрапляли у плевральну порожнину”, — розповіли у лікарні.

Плевральна порожнина - це так звана коробка, у якій знаходяться наші легені. Не можна допускати того, щоби туди потрапляло повітря, гній - тим паче. Через те, що в Маргаритки у плевральній порожнині був і гній, і повітря, права легеня вже не могла нормально функціонувати. Орган не стискався і не розправлявся при диханні, як би це мало бути в нормі”, - розповів завідувач хірургічного відділення Лікарні Святого Миколая Денис Конопліцький.

Без термінового оперативного втручання права легеня могла загинути. “Бактеріальний процес загрожував поширитися на всі інші життєво важливі органи. Тоді б і вони відмовили, що призвело б до смерті маленької пацієнтки”, — йдеться у повідомленні.

Оперувати дівчинку фахівці вирішили мініінвазивно. Через три проколи по 5 мм хірурги виконали торакоскопію: очистили легеню та плевральну порожнину від гною настільки, наскільки це було можливо. Тиск знизився і легеня розправилась. Далі важливо було, аби нориця, тобто зігнилий утвір, затягнулася. Для цього лікарі встановили дренаж, за допомогою якого продовжили відсмоктувати гній та звільняти легеню.

Згодом гній повністю вийшов, а утвір затягнувся. “Легені дівчинки вже нормально функціонують і вона може повноцінно дихати”, — розповіли лікарі.

У лікарняних палатах Маргаритка пробула тривалий термін. Проте її вже виписали додому. Понад усе, розповідають у Першому медичному об’єднанні Львова, дівчинка любить малювати й вже давно займається у художній школі. Тепер вона може нарешті туди повернутися.

Нагадаємо, у львівській лікарні прооперували 5-річного хлопчика зі складною патологією.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності