У Львові лікарі вперше видалили пухлину легені всього через три невеликі проколи

Львівські медики видалили пухлину легені через три невеликі проколи.

Тепер хвора чекає на результати гістології

У львівській лікарні святого Луки медики вперше видалили пухлину легені всього через три невеликі проколи, повідомила 12 квітня пресслужба Львівської міської ради.

47-річна львів’янка Людмила Сидорук у січні цього року пішла на плановий огляд, під час якого медики виявили у неї пухлину легені. На лікування Людмилу скерували до лікарні святого Луки Першого ТМО Львова. Там їй зробили комп’ютерну томограму всього тіла, аби виключити поширення патологічних вогнищ на інші органи та тканини, і відеобронхоскопію, щоб оцінити стан бронхіального дерева.

Хірурги вирішили оперувати Людмилу в найменш травматичний спосіб – торакоскопічно. Звичне втручання проводять з розкриттям грудної клітки. Під час такої відкритої операції розріз становить аж 15-20 см. Та спеціалісти взялися видаляти пухлину через три проколи, завдовжки всього по 2 см. Під час втручання хірурги видалили нижню частку лівої легені разом з пухлиною та групою лімфатичних вузлів. Це перша така операція в лікарні святого Луки.

«Зараз у нашій лікарні ми проводимо кожну другу операцію на органах грудної клітки таким методом. Це знижує ризик крововтрати, зменшує травматизацію і тривалість реабілітації. А найголовніше – мінімізує ризик післяопераційних ускладнень. Вже за декілька днів пацієнт може повертатися до повноцінного життя», - розповів торакальний хірург лікарні святого Луки Тарас Мельничук.

Операція тривала чотири години та минула успішно. Нині лікарі та пацієнтка очікують на результати гістології. Якщо раптом пухлина виявиться злоякісною, то Людмилі призначать хімієтерапію. Завдяки торакоскопічному методу, вже наступного дня після операції пацієнтка самостійно пересувалася, а на 6-й день – повернулася додому.

Нагадаємо, відомий турецький пластичний хірург Хакан Агір прооперував 12 дітей із вродженими вадами обличчя у лікарні святого Миколая у Львові.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності