Львівські хірурги вперше провели складну операцію на відкритому серці

Складна операція на відкритому серці: вперше провели  львівські лікарі

Операцію на відкритому серці за технологією Феррацці, провели у Львові пацієнтові із вродженою патологією серця, яка могла призвести до раптової смерті. Під час втручання, 48-річному Сергію Ципко зупиняли серце

У Львові хірурги вперше провели операцію на відкритому серці за технологією Феррацці. Пацієнтом був мешканець Яворова із вродженою патологією серця, що могла спровокувати раптову смерть. Про це повідомили у середу, 27 березня, у виданні Укрінформ.

Під час операції пацієнту зупиняли серце

48-річному Сергію Ципку з Яворова, що на Львівщині, п'ять років тому поставили діагноз — гіпертрофічна кардіоміопатія. Спочатку чоловіка лікували медикаментозно, проте за останній рік таке лікування втратило ефективність, тому йому виконали оперативне втручання, яке львівські лікарі здійснювали уперше. “Операція за методом Феррацці - одна із найскладніших. Тіло пацієнта охолоджують до 31-32 градусів, серце зупиняють. Поки працюють хірурги, кровообіг штучно підтримують апарати. Лікарі наголошують, що для пацієнта — це найбільш безпечна операція на серці зі всіх відомих” — зазначили в Укрінформ.

Хвороба могла спричинити раптову смерть

Як зазначив доктор медичних наук Костянтин Руденко, гіпертрофічна кардіоміопатія — це вроджена вада, яка призводить до раптових смертей і яку складно діагностувати. При такій хворобі порушується кровообіг, що призводить до потовщення міжшлуночкової перегородки. У нормі вона має бути не більше 1 см, а у Сергія Ципко вона була аж 2 см.

Операцію за технологією Феррацці, провели у Львові лікарі із Інституту Амосова спільно із кардіохірургами лікарні Святого Пантелеймона. Фахівці з Інституту Амосова поділились досвідом, який здобули в Італії й тепер поширюють серед українських лікарів.

Нагадаємо, 14 березня львівські хірурги вперше самостійно за допомогою робота Da Vinci видалили матку 57-річній жінці. Окрім цього, у лютому унікальну операцію провели 45-річному військовому у Тернополі. Пацієнтові вийняли серце з грудної клітки, щоб видалити пухлину.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності