• Головна
  • Україна
  • Тернопільські лікарі першими в Україні вийняли серце пацієнта з грудної клітки для видалення саркоми

Тернопільські лікарі першими в Україні вийняли серце пацієнта з грудної клітки для видалення саркоми

Тернопільські лікарі провели унікальну операцію 45-річному військовослужбовцю, фото Департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОВА

Унікальну операцію провели 45-річному військовому

Лікарі Тернопільської обласної клінічної лікарні вийняли серце з грудної клітки пацієнта, щоб видалити пухлину. Такого типу операцію в Україні провели вперше — вона тривала близько 13 годин.

Як повідомила в понеділок, 26 лютого, Тернопільська обласна військова адміністрація, лікарі видаляли саркому задньої стінки лівого передсердя методом аутотрансплантації. Пацієнтом був 45-річний військовослужбовець, який зазнав поранення на фронті й пережив високу ампутацію ноги, але, крім цього, лікарі діагностували важку мітральну недостатність. Тому пацієнта направили на планову рутинну операцію, під час якої лікарі виявили пухлину.

Як розповів завідувач відділення кардіохірургії та трансплантології обласної клінічної лікарні Володимир Мороз, щоб отримати доступ до пухлини, потрібно було провести експлантацію серця, тобто вийняти орган із грудної клітки. Операція, яка тривала загалом 13 годин, відбувалася у два етапи. За словами завідувача відділення кардіохірургії, спочатку вони вийняли серце з грудної клітки пацієнта й видалили частини пухлини, які залишились у грудній клітці. Далі сформували нову задню стінку лівого передсердя з бичачого перикарда, вшивши в нього усі легеневі вени.

Другий етап полягав у роботі з серцем. Саркома вразила мітральний клапан серця і частину лівого передсердя, тому їх видалили, зазначив Мороз. Після цього лікарі відновили геометрію лівого передсердя — теж за допомогою бичачого перикарда — і встановили новий мітральний клапан.

Під час того, як лікарі видаляли пухлину, життя пацієнта забезпечував апарат штучного кровообігу. За словами Мороза, післяопераційний період був також складним. Зараз ветеран перебуває у Києві разом із сімʼєю, проходить реабілітацію та спеціальне лікування.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності