Львівські лікарі запобігли розвиткові раку у дитини з пересадженою ниркою

Львівські лікарі запобігли розвиткові раку у дитини з пересадженою ниркою

Після трансплантації у 7-річної дівчинки розвився розлад, який міг спричинити лімфому

У Львові лікарі запобігли розвиткові лімфоми у 7-річної дівчинки з пересадженою ниркою. Рак крові міг розвитися у дитини внаслідок ускладнення після пересадки. Лікарі вчасно виявили розлад у дівчинки, вона вже пройшла повний курс лікування, і її організм повернувся до норми, повідомила пресслужба Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру у середу, 21 лютого.

Як повідомляють лікарі, батьки 7-річної Вероніки звернулися про допомогу до спеціалістів восени 2023 року. Тоді дівчинка страждала від підвищеної температури, а також у неї були збільшені лімфатичні вузли. Після огляду та низки аналізів, лікарі також виявили, що у дитини почала гірше працювати пересаджена нирка.

Згодом у Вероніки діагностували посттрансплантаційний лімфопроліферативний розлад — це ускладнення після пересадки органу, яке може виникати внаслідок хронічної вірусної інфекції. Таке ускладнення, якщо його не лікувати вчасно, переходить у лімфому — рак крові.

Розлад у Вероніки лікарі виявили вчасно та провели необхідний курс лікування. Зараз усі групи лімфовузлів дівчинки повернулися до нормальних розмірів, повністю відновилася робота пересадженої нирки, а загроза розвитку раку зникла.

"Період після трансплантації нирки — не менш важливий, ніж сама пересадка. Батьки дітей з трансплантованими органами мають навчитись швидко реагувати на будь-які зміни у самопочутті дитини: наприклад, на гарячку невідомого походження, особливо, якщо вона протікає зі збільшенням лімфатичних вузлів. І найкраще, звертатись до спеціалістів, які мають достатньо досвіду, щоб диференціювати ці симптоми з мононуклеозом", — розповів керівник Клініки нефрології, діалізу та трансплантації нирки Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру Роман Андруневич.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності