У Львові лікарі подовжили ногу 17-річній дівчині

У Львові лікарі подовжили ногу 17-річній дівчині

У дівчини права нога була коротшою за ліву на 7 сантиметрів

У Львові ортопеди-травматологи спільно з польськими колегами подовжили ногу 17-річній дівчині, у якої одна нога була коротшою на 7 см від іншої. Така аномалія виникла в дівчини через дитячу травму голівки стегнової кістки. Пацієнтці замінили пошкоджену голівку імплантом та подовжили ногу за допомогою спеціальної ніжки, повідомили 21 лютого у Дитячій Лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова.

Як повідомили лікарі, у 17-річної львів’янки Христини Герус виявили рідкісне ускладнення після операції голівки стегнової кістки у 10-річному віці. З віком прооперована права нога Христини зовсім не росла, в той час, як ліва — продовжувала нормально рости.

“Ми виявили асептичний некроз голівки стегнової кістки. Це рідкісне ускладнення, яке трапляється лише у 15% прооперованих дітей. Через те, що голівка тривалий час постійно з’їжджала, судини, що її живлять, сильно травмувались і голівка почала розпадатись. Це призвело до того, що почалася затримка в рості правої, прооперованої ноги. Ми знали, що, коли Христина виросте і ріст кісток зупиниться, їй треба буде подовжувати ногу”, — розповіла Галина Гачкевич, завідувачка ортопедо-травматологічного відділення Лікарні Святого Миколая.

У 13-річному віці різниця в довжині ніг не дозволяла Христині нормально ходити. Вона була змушена користуватися милицями та спеціальним ортопедичним взуттям. Вже у 17 років права нога була коротшою за ліву на 7 см. Щоб виправити аномалію, потрібна була дорога операція. Львівські хірурги спільно з колегами з Польщі безплатно виконали ендопротезування: “Замінили пошкоджені голівку та кульшову западину на титанові імплантати, окрім цього, у голівку вставили спеціальну ніжку, яка допомогла подовжити кістку і виправити різницю в довжині”.

Після операції дівчина пройшла реабілітацію та тепер може ходити на двох ногах без милиць.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності