У Львові лікарі видалили праву півкулю мозку у восьмирічної дівчинки

У Львові лікарі видалили праву півкулю мозку у восьмирічної дівчинки

Це був єдиний спосіб вилікувати дівчинка із рідкісною недугою, яка провокувала судоми та сильний головний біль

У Львові лікарі Дитячої лікарні Святого Миколая повністю видалили у восьмирічної дівчинки праву півкулю головного мозку. Дитина мала рідкісне захворювання, яке провокувало судоми та сильний головний біль, видалення половини мозку стало єдиним способом вилікувати дівчинку. Інформацію про LVIV.MEDIA підтвердили у пресслужбі лікарні Святого Миколая.

У восьмирічної Злати родом із Хмельниччини епілептичні напади почалися ще три токи тому. Спочатку у неї були судоми у нозі, але згодом стан здоров’я дитини почав погіршуватися. Лікарі діагностували у дівчинки вкрай рідкісну аутоімунну недугу «енцефаліт Расмуссена» — запальне захворювання головного мозку. Через цю хворобу імунна система атакувала праву півкулю головного мозку. Недуга прогресувала, а епілептичні напади траплялися від 20 до 40 разів на день. Тож нейрохірурги провели операцію та від’єднали у дівчинки праву півкулю мозку від лівої.

Попри те, що операція була успішною, і напади епілепсії у восьмирічної дитини на деякий час припинилися, припинилися, Злату почали турбувати головний біль та блювота. МРТ показало: відʼєднана права півкуля мозку дівчинки атрофується. Єдиний спосіб допомогти дівчинці — повністю видалити уражену півкулю.

«Ми йдемо на такі складні втручання, адже це — єдиний шанс для дитини жити повноцінним життям, без судом. Мозок дитини є напрочуд нейропластичним. Він іноді дозволяє видалити цілу півкулю без важких неврологічних наслідків, позаяк інша півкуля перебирає на себе функції видаленої. Таким чином мозок дитини і далі повною мірою може виконувати свою функцію. І, на щастя, саме так і сталося у випадку Злати», — розповіла неврологиня Марія Павлюк. 

Після видалення правої півкулі дівчинка почувається добре. Злата повернулася до повноцінного життя та навіть займається волонтерством, збирає гроші на потреби ЗСУ. 

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності