• Головна
  • Україна
  • Поліська дудка-викрутка претендує на статус пам’ятки культурної спадщини UNESCO

Поліська дудка-викрутка претендує на статус пам’ятки культурної спадщини UNESCO

Поліська дудка-викрутка

Вміння грати на цьому інструменті збереглось лише у двох громадах

Міністерство культури направило два подання на розгляд Міжурядовому Комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини UNESCO. Про це у четвер, 28 березня, повідомили у Міністерство культури та інформаційної політики України.

Поліська дудка-викрутка

Перше подання стосується включення до Списку нематеріальної культурної спадщини, що потребує термінової охорони. Йдеться про “Традицію поліської “дудки-викрутки” на Рівненщині”. Це музичний інструмент, назва якого походить від способу його виготовлення: дудку робили з гілки сосни, викручуючи її середину. Виготовлення інструменту вимагало знань про деревину, час її дозрівання і структуру.

До нашого часу вміння грати на дудці-викрутці збереглася у Миляцькій та Рокитнівській громадах Сарненського району Рівненської області.

Традиційний музичний інструмент Рівненщини внесли до Національного реєстру під узагальненою назвою "Поліська дудка-викрутка: традиції виготовлення та гри" 27 січня 2023 року.

Традиції Щедрого вечора

У другому поданні пропонують внести до Реєстру кращих практик охорони нематеріальної культурної спадщини “Практику з охорони “Традиції Щедрого вечора в Україні” засобами формальної та неформальної освіти”, яка бере початок з 2014 року.

Мета номінації — показати роль і значення культурної спадщини на прикладі цієї традиції, а також продемонструвати культурне розмаїття традицій і звичаїв.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності