• Головна
  • Україна
  • Із російської окупації повернули ще трьох дітей разом із родинами

Із російської окупації повернули ще трьох дітей разом із родинами

До України з тимчасово окупованих територій повернули ще трьох дітей

До України, зокрема, повернулися 14-річний Михайло та 11-річний Артур

Україна повернула з тимчасово окупованих Росією територій ще трьох дітей разом із родинами. Врятувати сім’ї вдалося команді благодійної організації Save Ukraine, повідомив її керівник Микола Кулеба у четвер, 28 березня.

Історії родин, які жили в окупації

Родина Надії та її 14-річного сина Михайла проживала в окупації. До них російські військові приходили з обшуками, тож жінці доводилося ховати сина під ковдрою. В окупації Надія втратила чоловіка, старша донька виїхала з родиною в Болгарію. Жінка разом із сином залишилися доглядати за свекрухою.

“У школі, куди змушували ходити Михайла, росіяни влаштували юнармію. Дітей вчили керувати дронами, користуватися зброєю, щопонеділка проводили урок, на якому запитували, хто що бачив та чув. Такий собі спосіб навчити робити доноси”, — розповів Микола Кулеба. В окупації Надія багато малювала, втім всі малюнки, які стосувалися України, жінці довелося спалити.

З окупації також повернули Марину та її 11-річного сина. Жінка пригадує, як важко було вижити в окупації в перші місяці повномасштабного російського вторгнення.

“Спочатку на полицях зникли продукти, деяку гуманітарку видавали в сільраді. Потім на 4 місяці зовсім зник інтернет. Росіяни забороняли мати в телефонах українські сім-картки, не можна було користуватися Telegram, щоб не читали українські новини”, — написав керівник Save Ukraine.

11-річний Артур на початку вторгнення ходив гуляти з друзями надвір. Після мінометного обстрілу хлопець злякався, тож більше гуляти не виходив. У школі учням розповідали про те, що України вже нема, а Київ — російське місто. Дітей у школі вчили доносити на батьків про те, що вони кажуть про “СВО”.

Наразі батьки та діти перебувають у безпеці

Благодійна організація Save Ukraine разом із партнерами допомогла родинам безпечно виїхати на підконтрольну Україні територію. Наразі сім’ї перебувають у безпеці. Загалом команда Save Ukraine повернула із Росії та тимчасово окупованих територій 276 дітей.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності