• Головна
  • Україна
  • В голови АМКУ Павла Кириленка знайшли необґрунтоване майно на 70 млн грн

В голови АМКУ Павла Кириленка знайшли необґрунтоване майно на 70 млн грн

В родини голови АМКУ Павла Кириленка знайшли елітне майно, на яке його родина офіційно не мала грошей, фото «Радіо Свобода»

Журналісти зазначили, що родина Павла Кириленка не має доходів, які б дозволили їй за три роки придбати елітну нерухомість та автомобілі

В голови Антимонопольного комітету України Павла Кириленка, який до призначення на цю посаду очолював Донецьку обласну державну (а згодом військову) адміністрацію, знайшли майно на понад 70 млн грн, яке його родина купила від моменту, коли Кириленко за указом президента Володимира Зеленського очолив Донецьку ОДА. Про це йдеться в журналістському розслідуванні проєкту «Схеми» від «Радіо Свобода», опублікованому ввечері в четвер, 21 березня.

Як з’ясували журналісти, за три останні роки родина Павла Кириленка придбала нерухомість на заході України, а також у Києві та Київській області. За цей час у власності родини Кириленка опинилися апартаменти, земельні ділянки, будинок, офіси, автівки та паркомісця.

Журналісти з’ясували, що родина голови Антимонопольного комітету не мала бізнесу й за останні 25 років не отримувала достатніх офіційних доходів, щоб все це придбати. При чому, частиною цього майна користується сам Кириленко, але не вказує це у своїй декларації.

У квітні 2020-го року — на момент, коли Кириленко був очільником Донецької облдержадміністрації — його тесть Олександр Матієнко став власником земельної ділянки у чверть гектара у котеджному містечку на півночі Київщини разом з двоповерховим будинком. Також на території неподалік — гостьовий будинок та великий гараж. Будинок та земля під ним обійшлися тестю Кириленка у 4 мільйони гривень — це офіційно, відповідно до договорів купівлі-продажу, який отримали журналісти.

На профільному сайті з продажу нерухомості журналісти знайшли архівне оголошення про продаж цього самого будинку, який і придбав тесть Кириленка. На фото внутрішнього простору будівлі на момент продажу можна побачити камін, баню, сходи з вітражними вікнами. А ще — терасу, гостьовий будинок. Оголошена вартість — 430 тисяч доларів. На той час в українській валюті це – понад 10 мільйонів гривень. Тобто різниця вартості в оголошенні та договорах — понад 6 мільйонів.

У січні 2021-го року матір Кириленка опублікувала на своїй сторінці в «Одноклассниках» декілька світлин із цього будинку. На них можна побачити різні деталі з фото в оголошенні, наприклад, такі ж гардини. Показала вона світлину і самого Кириленка — разом із донькою на тлі ялинки у тому самому будинку.

у квітні 2021-го року тесть Кириленка купив нову нерухомість — у цьому ж котеджному містечку. Це земельна ділянка площею 25 соток. Нині на ній можна розгледіти фундамент майбутньої будівлі. Офіційно ця земля обійшлася у 1,8 млн гривень. З огляду на архівні оголошення про продаж земельних ділянок у цьому районі, ця ціна може відповідати реальній вартості.

Сумарно на папері вся ця нерухомість на Київщині коштувала тестю тоді ще очільника Донеччини майже 6 мільйонів гривень, а якщо звіритися із реальними цінами з оголошень – то вдвічі більше.

10 серпня 2022 року тесть стає власником нерухомості в Ужгороді. Це – не чуже для Кириленка місто. Саме там він пропрацював два роки – як військовий прокурор Ужгородського гарнізону, перед приходом в Донецьку адміністрацію. Йдеться про нерухомість у житловому комплексі бізнес-класу Residents Park, на набережній. Звідти до центру — три хвилини на авто. Всередині – лобі та рецепція із італійського мармуру. Цей комплекс називають найпреміальнішим із усіх ЖК у місті.

Згідно з документами, які отримали журналісти, у серпні 2022 року Олександр Матієнко купив майнові права на дві квартири у цьому ЖК. Одна площею 90 квадратів, інша, трохи менша — майже 74. Їхня вартість за договором — 800 тисяч і 640 тисяч гривень відповідно. Але якщо орієнтуватись на ціни на ринку, їхня вартість на момент купівлі майнових прав була вищою: 7 мільйонів гривень — це більші апартаменти, і близько 6 мільйонів — менші.

На другий рік повномасштабної війни у сім’ї Кириленка стало ще більше квартир в ужгородському ЖК Residents Park. У квітні 2023-го тесть Кириленка купив там майнові права на квартиру площею 77 квадратних метрів. На папері — за 670 тисяч гривень. Відповідно до даних з профільного сайту, що спеціалізується на нерухомості, ринкова вартість цих апартаментів — майже 6 мільйонів гривень.

В цьому ЖК «Схеми» знайшли майно не тільки тестя, але й тещі Кириленка Наталії Матієнко. У квітні 2023-го вона купила майнові права на квартиру площею 78 квадратів нібито за 670 тисяч гривень. Ринкова вартість таких апартаментів на той момент становила майже 6 мільйонів гривень.

Якщо порахувати за ринковими цінами загальну вартість всієї ужгородської нерухомості родини на момент придбання, то виходить сума у майже 25 мільйонів гривень. Однак різниця між вартістю майнових прав на квартири та їхньою ринковою ціною виявилася великою.

«Якщо є значна різниця між ціною майнових прав і ціною квартири, це, можна сказати, є маркером схеми оптимізації оподаткування», — вважає незалежний експерт та консультант з нерухомості Євгеній Полунов. Тобто, фактично родичі Кириленка могли заплатити за цю нерухомість у рази більше, аніж це було вказано в договорі.

Якщо до ужгородських квартир додати ринкову вартість ще чотирьох паркомісць у тому ж ЖК Residents Park, які тесть і теща Кириленка купили у період з 2022- по 2023 рік, то загалом вийде сума у понад 27 мільйонів гривень.

Також у лютому 2024 року журналісти знайшли в Києві квартиру, де живе Кириленко. Попри те, що посадовець декларував, що живе в Києві, у декларації він вказував квартиру, яка має іншу площу та інших власників.

«Житло, в якому родина фактично мешкає — це 4-кімнатна квартира у майже 200 квадратів, власницею яких є Альбіна Віннікова. Згідно з договором купівлі-продажу, вона придбала це майно у січні 2020 року — тобто, коли Кириленко вже очолював Донеччину. За 265 тисяч доларів, що на той час еквівалентно майже 6 мільйонам гривень. 77-річна Альбіна Віннікова — це рідна бабуся дружини посадовця. […] І саме Віннікова подарувала доньці – тобто матері дружини Кириленка коштовну нерухомість у столиці – у ЖК бізнес-класу Obolon Plaza», — дізналися журналісти-розслідувачі.

Крім того, теща Кириленка володіє танцювальною студією, яка розташована в цьому ж ЖК. Студію тещі Кириленка також подарувала її мати — Альбіна Віннікова. Віннікова оформила права на цю комерційну нерухомість у травні 2023-го року і рівно в той же день подарувала її доньці – Наталії Матієнко. Відповідно до договору купівлі-продажу, офісне приміщення площею 188 квадратних метрів, яке згодом стало студією, обійшлося Вінніковій у майже 12 мільйонів гривень. Гроші за нього вона сплатила ще у жовтні 2021 року.

Крім того, в березні 2023 року Теща Кириленка Наталія Матієнко оформила в цьому самому ЖК право власності на дві квартири, розташовані на одному поверсі. Кожна з них має площу у майже 90 квадратів. Їхня сукупна вартість, за даними договорів, які отримали журналісти-розслідувачі, 9,5 мільйонів гривень. Ці гроші були внесені за попередніми договорами, укладеними у 2021 році.

«В Obolon Plaza володіє майном і тесть Кириленка Олександр Матієнко, а саме — двома паркомісцями. Вартість одного такого паркомісця станом на початок продажів становила від 40 тисяч доларів і вище», — зазначено в розслідуванні.

Також журналісти з’ясували, що сам Матієнко володіє автівкою Volkswagen Tiguan 2020 року випуску. Її вартість на момент придбання становила від 1 мільйона 200 тисяч гривень. Тобто вартістю приблизно як одне паркомісце в Obolon Plaza.

У декларації за 2022 рік Кириленко вказав, що не має транспорту. Водночас журналісти виявили, що його дружина Алла користується автомобілем BMW X3 2020 року. На цьому автомобілі вона двічі перевищувала швидкість та один раз потрапила в ДТП. Автівка належить матері Алли Кириленко, яка купила її в грудні 2020 року з салону.

У підсумку родина очільника Антимонопольного комітету володіє:

  • будинком та двома земельними ділянками в мальовничому селищі на півночі Києва;
  • чотирма квартирами та паркомісцями в ЖК преміум-класу в Ужгороді;
  • двома апартаментами, комерційною нерухомістю та паркомісцями в ЖК бізнес-класу у Києві;
  • ще однією квартирою у столиці, де по факту мешкає родина;
  • двома автомобілями.

Вартість усього цього майна, яке журналісти відшукали у сім’ї Кириленка, понад 70 мільйонів гривень, якщо рахувати за ринковими цінами.

сам Кириленко, і його родичі стверджують, що стартовий капітал сім’я заробила, зокрема, завдяки підприємницькій діяльності та продажу акцій заводу «Стирол» у 1997 році (на цих акціях родина дружини Кириленка, якщо вірити чиновнику, заробила 40 тис. доларів). Однак у офіційних реєстрах фізичних та юридичних осіб України такої інформації журналісти не знайшли. Інформацію, яка б підтверджувала той факт, що Віннікова взагалі володіла акціями заводу, журналісти також не знайшли.

Теща Кириленка Наталія Матієнко ніколи не мала бізнесу. Журналісти з’ясували, що єдина виплата, яку вона отримала, була у 2003 році — 185 грн від приватного підприємства. За інформацією з податкової, після 2015-го року і до внесення грошей за дві столичні квартири, Матієнко отримувала лише соціальні виплати — загалом трохи менше 2,5 тисяч гривень.

Її чоловік, тобто тесть Кириленка, Олександр Матієнко переважно працював у ДАІ — державній автоінспекції, до її реформування у патрульну поліцію. У період з 2005-го по 2015 рік він отримав 223 тисяч гривень зарплати. Він також, як встановили журналісти, офіційно ніколи не був підприємцем. І вже 9 років, як ніде не працює.

Дружина Алла Кириленко, відповідно до декларацій посадовця, також офіційно не мала достатньо коштів, щоб допомогти батькам придбати численну нерухомість та авто. Як і сам голова Антимонопольного комітету, з огляду на його заробітну плату та заощадження.

Водночас дружина Кириленка задекларувала мільйон гривень доходу від підприємницької діяльності за 2022 рік – але цих грошей немає у податковій звітності і того року Алла Кириленко не була зареєстрована як ФОП.

Бабуся Альбіна Віннікова за останні чверть століття з офіційних нарахувань отримала лише 16 гривень від «Приватбанку» у 2013-му. І, згідно з даними з податкової з 2015 по 2017 рік – соцвиплати як внутрішньо переміщена особа – на суму трохи більше однієї тисячі гривень.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності