• Головна
  • Україна
  • Вінницький суддя нахамив журналістам після запитання про куплене під час війни елітне авто

Вінницький суддя нахамив журналістам після запитання про куплене під час війни елітне авто

Едуард Смілянець заплатив за елітний BMW X5 останньої моделі понад 2 млн грн у травні 2022 року, фото «Радіо Свобода»

Едуард Смілянець після початку повномасштабної війни купив новий автомобіль за два мільйони гривень

Вінницький суддя Едуард Смілянець, який працює в Сьомому апеляційному адміністративному суді, після початку повномасштабної війни купив елітний автомобіль з салону – BMW X5 останньої моделі, повідомив проєкт журналістьських розслідувань «Схеми» від «Радіо Свобода» з посиланням на Державний реєстр декларацій, публічний доступ до якого НАЗК відновило 10 грудня.

У декларації-повідомленні про суттєві зміни вінницький суддя Едуард Смілянець вказав, що 26 травня 2022 року придбав нове авто, а також зазначив вартість на дату набуття права власності – 2 084 940 гривень.

Задекларована суддею нова модель BMW X5 xDrive 25d/G05 – це повнопривідний кросовер преміум класу від концерну BMW. Автівка має дволітровий двигун турбодизель, і, як вказано на офіційному сайті BMW в Україні, «розганяється до 100 кілометрів на годину менш ніж за вісім секунд».

Коли журналіст проєкту «Схеми» Максим Савчук зателефонував судді на його номер телефону у Facetime, щоб отримати коментар, суддя сказав, щоб той «не морочив йому голову».

Журналісти також опублікували аудіо цієї розмови. Суддя вдав, що плутає журналіста з якимось «Іваном», а потім сказав, що журналіст його також з кимось плутає та роз’єднав дзвінок. У цій же розмові Смілянець запитав журналіста, який ще навіть не встиг представитись, за які гроші він купив два дорогих автомобілі й живе в заміському будинку. Коли журналіст сказав, що живе у квартирі площею 27 квадратних метрів, суддя сказав, що таку площу в нього має ванна кімната.

За декілька годин вінницький суддя Едуард Смілянець сам перетелефонував з цього ж номера журналісту «Схем». Він вирішив таки надати пояснення цієї коштовної покупки в перші місяці повномасштабної війни. Він пояснив, що дав завдаток за автомобіль «у розмірі 10 або 15 відсотків» ще до повномасштабного вторгнення – у січні, а вже під час війни, коли цей автомобіль завезли в Україну – виплатив повну суму. Едуард Смілянець пояснив, що не відмовився від дорогого автомобіля, бо не хотів втратити внесений завдаток.

Суддя Едуард Смілянець з 2010 до 2018 року працював суддею Вінницького апеляційного адміністративного суду. З 2018 року – він суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду. Сьомий апеляційний адміністративний суд – це суд, що базується у Вінниці, утворений після реформи адміністративного судочинства. Його юрисдикція поширюється на Вінницьку, Житомирську, Хмельницьку та Чернівецьку області.

У 2021 році видання «20 хвилин» повідомляло, що син судді Смілянця Артур переміг у розіграші акції «Вакцинуйся. Збережи життя» і виграв Toyota Corolla.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності