• Головна
  • Політика
  • «Дехто почав втрачати голову!» Що думають керівники міста та області про повернення обов’язкового декларування майна

«Дехто почав втрачати голову!» Що думають керівники міста та області про повернення обов’язкового декларування майна

«Дехто почав втрачати голову!» Що думають керівники міста та області про повернення обов’язкового декларування майна

Львівські політики одностайно підтримують обов’язок декларувати майно. Втім більшість відмовилась від права подавати декларації добровільно.

Нещодавно Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроєкт №9534, який відновлює дію низки антикорупційних механізмів. Зокрема, відновлює обов’язкове декларування майна і доходів для осіб, які уповноважені на виконання функцій держави та місцевого самоврядування. Тепер, за словами керівника парламентської фракції «Слуга народу» Давида Арахамії, українська влада має час до 15 вересня, щоб остаточно ухвалити цей закон.

Та чи готові самі чиновники розповідати під час війни про свої капітали? Чи не вважають помилкою скасування обов’язкового декларування у березні 2022-го? І взагалі – чи готові оприлюднити перед широким загалом інформацію про зміни своїх статків упродовж останнього року? LVIV.MEDIA поставило ці питання провідним політикам Львівщини: начальнику обласної військової адміністрації Максиму Козицькому, міському голові Львова Андрію Садовому та Юрію Холоду — заступнику голови та фактичному керівникові Львівської обласної ради. Також ми поспілкувались на цю тему із трьома народними депутатами, що представляють у парламенті Львівщину: Олегом Синюткою («Європейська солідарність»), Ярославом Рущишиним («Голос») і Ростиславом Тістиком («Слуга народу»).

Варто зазначити, що усі опитані нами політики погодилися, що повертати обов’язкове звітування про свої статки потрібно. «Я взагалі вважаю, що ми нарешті повинні почати максимально облікувати не доходи, а витрати, бо інакше в майбутньому ми не дамо собі ради з «чесністю» громадян», -- вважає Ярослав Рущишин.

 «Закон передбачає відтермінування подання декларацій тільки для військових, всі інші категорії населення, в т.ч. депутати та управлінці різних рангів, повинні бути максимально відкритими», - каже Юрій Холод.

Натомість Олег Синютка вважає, що обов’язок електронного декларування потрібно поширити на ширше коло посадовців. «Ми, наприклад, пропонуємо включити до цього списку радників Офісу президента, які фактично знаходяться на вершині владної піраміди, але згідно з чинними нормами не повинні декларувати свої статки. Я вважаю, що це неправильно», — сказав нардеп у коментарі LVIV.MEDIA.

Погоджуються наші співрозмовники й з тим, що торішня заборона на оприлюднення доходів для певних категорій населення була помилковою. Хоча дехто вважає це рішення виправданим.

«У 2022-му з питань безпеки процеси декларування були призупинені, поставлені на паузу, але зараз електронний облік доходів треба обов’язково поновити», - вважає Ростислав Тістик, один зі співавторів законопроєкту № 9534.

«Тоді [у березні 2022] важливим були не податки чи декларування, важливим було зберегти країну», -- пояснює Ярослав Рущишин.

Ще критичніше налаштований Максим Козицький. З його слів, зважаючи на шквал скандалів, пов’язаних зі збагаченням та демонстративно розкішним способом життя під час воєнного стану окремих посадовців, стає зрозуміло, що скасування декларування не пішло на користь. «Дехто почав просто втрачати голову від того, що те чи інше рухоме чи нерухоме майно суспільство не може побачити», - сказав начальник ЛОВА.

Цікаво, що навіть після скасування обов’язку декларувати статки чиновникам не заборонено робити це на добровільних засадах. Однак про подання декларації в час, коли цього можна було не робити, повідомив лише Андрій Садовий, тоді як інші у своїх відповідях обмежилися дипломатичним поясненням, що вони «діяли згідно з чинним законодавством». Лише Максим Козицький визнав, що не зробив цього через велику зайнятість на роботі. «Після повномасштабного вторгнення в мене в рази побільшало обов’язків. Тому старався приділяти час більш нагальним речам», - пояснив він.

Більшість опитаних нами політиків погоджуються, що нинішня процедура декларування є доволі складною, однак із пропозицією спростити її погоджуються не всі. Так, Андрій Садовий переконаний, що, з огляду на велику кількість вимог,  «заповнити декларацію за п’ять хвилин неможливо», тому, якщо антикорупційні органи вирішать спростити процедуру оформлення, це піде на користь справі. Ярослав Рущишин вважає, що з часом в Україні мають з’явитись посередницькі структури, які допомагатимуть громадянам правильно укладати декларації.

Натомість Ростислав Тістик, визнаючи певну складність процесу декларування статків, все ж не розуміє, чому деяким його колегам так важко приділити декларуванню потрібний для цього час. Схожої позиції дотримується й Максим Козицький.   

Не було серед опитаних нами чиновників і єдності у відповіді на питання, як змінився їх особистий майновий стан за минулий рік, чи купили вони якусь нерухомість чи авто. Ростислав Тістик та Юрій Холод дипломатично уникли конкретної відповіді, заявивши, що зроблять все «згідно з чинним законодавством». Натомість Максим Козицький повідомив, що його майновий стан за час війни не змінився і все, що він має, у нього було ще до приходу на посаду.  Андрій Садовий зазначив, що під час війни у нього і його дружини зменшилася зарплатня. 

Водночас Ярослав Рущишин і Олег Синютка розповіли дещо про свої надбання за час, що минув з часу останнього звіту. Так, депутат від «Голосу» разом зі своїми рідними протягом останнього часу купив на «велику суму» військові облігації, а от представник «Євросолідарності» продав авто марки «Audi» і придбав транспортний засіб такої ж марки.

Політика

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності