В Україні відкривають доступ до е-декларацій

В Україні відкривають доступ до е-декларацій

Електронні декларації військових та членів їх сімей будуть засекречені

Національне агентство з питань запобігання корупції не пізніше 10 грудня відкриє публічний доступ до реєстру електронних декларацій державних службовців. Про це 7 грудня повідомила пресслужба НАЗК.

Зараз агентство працює над вилученням декларацій з публічної частини Єдиного державного реєстру декларацій. Це воно робить за поданням декларантів. Якщо ініціатор робить таке подання, то з відкритого доступу НАЗК вилучить не тільки декларації, але й повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.

Водночас до кінця воєнного стану закритими будуть декларації задіяних у захисті держави (їх членів сімей також). При цьому ініціатором вилучення декларацій, поданих суб’єктами декларування, які наразі мобілізовані до лав ЗСУ, є Генеральний Штаб України.

Вилучення документів з публічної частини Реєстру декларацій здійснюватиметься НАЗК за поданнями ініціаторів і після 10 грудня аж до дати завершення чи скасування воєнного стану в Україні, однак у такому разі певний час вони перебуватимуть у відкритому доступі. Повний публічний доступ до Реєстру буде забезпечено НАЗК  після завершення чи скасування воєнного стану в Україні.

Зазначимо, 5 вересня 2023 року Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт №9534 про відновлення електронного декларування для чиновників, але реєстр мали відкрити лише через рік. Пізніше президент Володимир Зеленський ветував зазначений законопроєкт. У своїх пропозиціях він заявив про необхідність зробити відкритим доступ до реєстру декларацій, але з урахуванням низки особливостей щодо певних груп декларантів (військовослужбовців). 20 вересня парламент проголосував за поправки президента Зеленського до законопроєкту про відновлення е-декларування, які передбачають одразу відкриття декларацій. 12 жовтня 2023 року набрав чинності Закон України № 3384-ІХ, яким відновили  декларування та функції НАЗК.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності