• Головна
  • Україна
  • Дружина колишнього «регіонала» шпигувала за ЗСУ на Вінниччині

Дружина колишнього «регіонала» шпигувала за ЗСУ на Вінниччині

Дружину колишнього «регіонала» з Вінниччини затримали за шпигунство на Росію, фото СБУ

Проти жінки відкрили кримінальне провадження за п’ятьма статтями ККУ

Служба безпеки України затримала агентку російської ФСБ, яка збирала інформацію про Сили оборони у Вінницькій області та виправдовувала збройну агресію РФ. Російською шпигункою виявилась дружина колишнього функціонера Партії регіонів, який до 2015 року очолював місцеву райраду.

Як повідомила СБУ в понеділок, 11 березня, за вказівкою російської спецслужби жінка намагалась виявити аеродроми з бойовими літаками та гелікоптерами ЗСУ, а також з’ясувати наявність систем протиповітряної оборони поблизу авіаційних об’єктів. Крім того зловмисниця цікавилась геолокаціями лікарень, де лікуються українські захисники, та розвідувала маршрути руху військових ешелонів.

Як додали у Вінницькій обласній прокуратурі, протягом липня-жовтня 2023 року підозрювана вісім разів передала куратору дані про розташування військових частин, блокпостів, засобів Повітряних Сил і протиповітряної оборони на території Гайсинського району Вінницької області, отримавши підтвердження надходження інформації та її обробку для використання у подальшій підривній діяльності проти України. Як стверджує СБУ, в разі отримання розвідувальної інформації, росіяни планували використати її для підготовки ракетно-дронових ударів по регіону. Однак правоохоронці завчасно викрили шпигунку та покроково задокументували її дії, а згодом — затримали.

Також у процесі розслідування СБУ встановила, що жінка з анонімного акаунту в «Однокласниках» закликала до підтримки Путіна та виправдовувала вторгнення російських військ в Україну. За даними слідства, саме через свою антиукраїнську активність у забороненій соцмережі вона потрапила у поле зору ФСБ, яка її завербувала.

Під час обшуків у помешканні дружини ексрегіонала правоохоронці вилучили мобільні телефони та планшет, які використовувала для спілкування з ФСБ. Наразі слідчі Служби безпеки повідомили жінці про підозру за п’ятьма статтями Кримінального кодексу України:

  • державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану;
  • розповсюдження матеріалів із закликами до повалення конституційного ладу та до захоплення державної влади;
  • розповсюдження матеріалів із закликами до зміни державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України;
  • розповсюдження матеріалів із закликами до агресивної війни;
  • виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників, вчинене повторно.

Наразі жінка перебуває під вартою. Їй загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Зауважимо, що ані СБУ, ані прокуратура не вказали, яку райраду очолював чоловік затриманої агентки.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності