• Головна
  • Україна
  • СБУ затримала агента ФСБ, який шпигував на військових полігонах під виглядом інструктора

СБУ затримала агента ФСБ, який шпигував на військових полігонах під виглядом інструктора

СБУ затримала агента ФСБ, який шпигував на військових полігонах під виглядом інструктора

Чоловік з власної ініціативи запропонував свої послуги ворожій спецслужбі

Російського агента, який у Миколаївській області шпигував на полігонах ЗСУ під виглядом інструктора, засудили до 15 років позбавлення волі. Про це 1 березня повідомила Служба безпеки України.

Зловмисник був інструктором з тактичної підготовки місцевої громадської організації. Під виглядом тренувань на полігонах Миколаївщини він розвідував місця базування особового складу, військової техніки та складів з боєприпасами Сил оборони. Контррозвідники СБУ затримали його «на гарячому» у лютому 2023 року. Під час обшуку в затриманого вилучили вогнепальну зброю та боєприпаси.

Як встановило розслідування, агент був на зв’язку з прокремлівським блогером Сергієм Лебедєвим (відомий під псевдонімом «Лохматий»), який переховується у Донецьку і працює на ФСБ. На нього чоловік вийшов з власної ініціативи через популярний месенджер та запропонував свою допомогу у війні проти України. Для збору розвідданих російський агент організовував на військових полігонах навчання для місцевих мешканців із тактичної підготовки. Щоб отримати потрібну інформацію, він також намагався використовувати українських захисників, з якими знайомився під час польових тренувань.

Суд визнав зловмисника винним у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану, та у незаконному зберіганні боєприпасів і покарав 15 роками позбавлення волі.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності