• Головна
  • Україна
  • Російський агент за 5 тисяч доларів хотів підірвати поштове відділення в Запоріжжі

Російський агент за 5 тисяч доларів хотів підірвати поштове відділення в Запоріжжі

Агент не лише планував теракт, але й збирав інформацію про ЗСУ, фото СБУ

Агент мав заховати вибухівку в коробки з-під фруктів

Служба безпеки України заявила про затримання російського агента, який намагався підірвати поштове відділення у Запоріжжі. Російським поплічником виявився місцевий житель, якого на початку 2023 року дистанційно завербував кадровий співробітник 316-го розвідцентру ГРУ, повідомила СБУ у вівторок, 5 березня.

Правоохоронці з’ясували, що для вчинення злочину чоловік у власному помешканні виготовив саморобний вибуховий пристрій з дистанційним керуванням. Інструкцію для виготовлення вибухівки він отримав від російської спецслужби.

Готовий пристрій зрадник сховав у коробках з-під фруктів, щоб потім відправити їх до вантажного відділення одного з поштових операторів. Після отримання повідомлення про доставку замовлення на пошту агент мав привести вибухівку в дію за допомогою телефонного дзвінка, заявили в СБУ. Правоохоронці вважають, що російські військові сподівались, що підрив установи призведе до численних жертв серед цивільного населення та поширить панічні настрої у прифронтовому місті.

Крім того, під час розслідування СБУ встановила, що додатковим завданням російського агента було виявлення місць масового зосередження особового складу і техніки ЗСУ — ці дані він мав передати агресору для підготовки диверсій проти Сил оборони або здійснення повітряних ударів. Як додали у прокуратурі, За збір та передачу цієї інформації чоловік отримував від 500 до 2 тис. грн. Водночас за успішне вчинення терористичного акту йому обіцяли 5 тис. доларів.

Наразі слідчі СБУ повідомили чоловіку про підозру в державній зраді та підготовці теракту. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності