• Головна
  • Україна
  • Житель Дніпропетровщини мобілізувався до ЗСУ, щоб шпигувати на користь Росії

Житель Дніпропетровщини мобілізувався до ЗСУ, щоб шпигувати на користь Росії

Шпигун і дезертир намагався потрапити до Придністров'я через прикордонну річку, фото СБУ

Чоловіка затримали під час спроби втекти до Придністров’я

Служба безпеки затримала жителя Дніпропетровської області, який шпигував для росіян на позиціях українських військових у Бахмуті. Чоловіка затримали під час спроби втекти до Придністров’я.

Як повідомила СБУ в середу, 6 березня, затриманим виявився мешканець Дніпропетровщини, який в середині 2000-х років закінчив московський державний університет і здобув диплом юриста. За наявними даними, під час навчання чоловік потрапив у поле зору російської спецслужби. Після випуску з російського вишу та повернення в Україну він не здійснював розвідувальної активності на користь Росії, однак після початку війни ситуація змінилася.

За інформацією СБУ, у 2023 році чоловік звернувся до місцевого військкомату та мобілізувався до однієї з бригад ЗСУ. Після зарахування до військового з’єднання його згодом направили на позиції українських військ у районі Бахмута. Після прибуття на прифронтову територію Донеччини, чоловік почав повідомляти окупантам інформацію про місця базування та переміщення підрозділів ЗСУ поблизу передової. Розвідувальну інформацію він передавав у чат-бот, який адмініструють представники російської воєнної розвідки.

Після кількох сеансів зв’язку з російською спецслужбою її агент втік з району базування свого підрозділу. Потім він доїхав на таксі до прикордоння Вінниччини, щоб звідти потрапити до невизнаного Придністров’я і там переховуватися від правосуддя.

Як повідомила СБУ, агента затримали, коли він готувався перетнути прикордонну річку, використовуючи гідрокостюм і ласти. Тепер чоловікові повідомили про підозру в державній зраді в умовах воєнного стану, та в дезертирстві. Зараз він перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності