• Головна
  • Україна
  • СБУ затримала інформаторку та коригувальницю російських ракет, через яку загинуло двоє дітей

СБУ затримала інформаторку та коригувальницю російських ракет, через яку загинуло двоє дітей

СБУ затримала інформаторку та коригувальницю російських ракет, через яку загинуло двоє дітей

Саме за її наведенням 6 січня 2024 року росіяни завдали ракетного удару по житловій забудові у Покровському районі на Донеччині

СБУ затримала на Донеччині інформаторку воєнної розвідки РФ, яка збирала розвіддані про Сили оборони та коригувала ворожий вогонь по цивільній інфраструктурі. Саме за її інформацією росіяни 6 січня 2024 року скерували ракети на житлову забудову у Покровському районі. Тоді загинуло 6 людей, серед них – двоє дітей. Про це 7 січня повідомили у Службі безпеки України.

Також жінка влаштувалася продавчинею привокзального кіоску, щоб шпигувати за ешелонами ЗСУ. Вона відстежувала наявність і періодичність руху ешелонів з важкою бронетехнікою та артилерією ЗСУ у напрямку передової. Жінка випитувала потрібну їй інформацію у працівників вокзалу під час щоденних розмов та продажу товарів. Крім того, вона намагалась приховано фіксувати переміщення рухомого складу українських військ.

Усю отриману інформацію інформаторка дистанційно передавала кадровому співробітнику головного управління генштабу збройних сил Росії. Його особу вже теж встановила Служба безпеки. Для листування вони використовували анонімний чат у месенджері. СБУ затримали жінку у власному помешканні.

За даними слідства, російське ГРУ залучило жінку до співпраці ще до початку повномасштабного вторгнення Росії. Тоді вона приїздила до тимчасово окупованого Донецька провідувати свого чоловіка, який сидів у місцевій колонії.

Після виходу з ув’язнення чоловік добровільно вступив до лав російської приватної військової компанії “Вагнер”, а його дружина почала працювати на воєнну розвідку РФ. Улітку 2023 року на фігурантку вийшов її російський куратор, який визначив їй завдання щодо збору інформації на Бахмутському напрямку.

Під час обшуків вдома у затриманої вилучили мобільний телефон, який вона використовувала у розвідувально-підривній діяльності. Слідчі повідомили їй про підозру у поширення інформації про переміщення ЗСУ. Жінка перебуває під вартою. Їй загрожує до 12 років тюрми.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності