• Головна
  • Україна
  • На 15 років засудили працівника української мобільної компанії за шпигунство на користь Росії

На 15 років засудили працівника української мобільної компанії за шпигунство на користь Росії

Фото: Оперативний ЗСУ

Злочинець передавав розвіддані через чат-бот російської воєнної розвідки

У Дніпрі на 15 років засудили ворожого агента, який збирав дані про місця базування штабів та комплексів протиповітряної оборони ЗСУ та передавав їх російській розвідці через чат-бот. Про це повідомила СБУ у п’ятницю, 22 грудня.

Як встановило розслідування, працівника компанії мобільного зв’язку у Дніпрі дистанційно завербував співробітник російського ГРУ, ще наприкінці лютого 2022 року. Окупанти залучили дніпрянина до співпраці через власний чат-бот, де збирали розвіддані про розташування та переміщення Сил оборони.

За даними СБУ, дніпрянин працював технічним спеціалістом одного з провідних операторів мобільного зв’язку в Україні. З початку повномасштабного вторгнення РФ посадовець розвідував місця базування штабів та комплексів протиповітряної оборони ЗСУ у Дніпрі.

Також зрадник намагався відстежити залізничні маршрути переправлення української бойової техніки на східний фронт. Він також збирав інформацію про наслідки повітряних атак РФ по міській інфраструктурі для повторного коригування ворожих ударів. Розвіддані злочинець передавав через спеціалізований чат-бот російської воєнної розвідки у вигляді медіафайлів з відмітками українських об’єктів на електронній карті.

Правоохоронці затримали зловмисника ще у квітні 2022 року у власному помешканні у Дніпрі, коли він збирався вчергове зв’язатися з російським ГРУ. Дніпрянина визнали винним у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану. За матеріалами Служби безпеки суд призначив йому 15 років тюрми.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності