• Головна
  • Війна
  • Житель Кропивницького шпигував за бойовими літаками ЗСУ

Житель Кропивницького шпигував за бойовими літаками ЗСУ

Чоловіка викрили, хоча він і намагався маскуватися в інтернеті, фото СБУ

Чоловік самостійно об’їжджав регіон і фіксував літаки, а також випитував інформацію у своїх знайомих

Служба безпеки України затримала ще одного інформатора російських спецслужб, який збирав розвідувальні дані про Повітряні сили ЗСУ на території Кіровоградської області. Насамперед його цікавили напрямки і частота польотів українських бойових літаків, у тому числі фронтових бомбардувальників та винищувачів, повідомила в середу, 17 січня, пресслужба СБУ.

За інформацією спецслужби, також інформатор намагався виявити оперативні аеродроми військової авіації, пункти управління та склади з боєприпасами Збройних сил України. Отриману інформацію чоловік надсилав до спеціалізованих Telegram-каналів, які російські спецслужби створили для збору розвідувальної інформації про українських захисників.

Як стверджує СБУ, для маскування злочинних дій він періодично змінював нікнейм профілю у месенджері та використовував проксі-сервер для анонімізації. Однак кіберфахівці СБУ задокументували факти незаконної діяльності чоловіка й затримали його у власному помешканні.

Як сказано в повідомленні, російським інформатором виявився мешканець Кропивницького. Понад 3 місяці тому він потрапив у поле зору росіян через свої антиукраїнські дописи у соцмережах. Як зазначили у прокуратурі, він схвалював дії Росії від початку повномасштабної війни.

«Для збору розвідінформації зловмисник самостійно об’їжджав регіон та приховано фіксував військові об’єкти Сил оборони. Також «потрібні» відомості він випитував у своїх знайомих, яких використовував «втемну»», — наголосили у Службі безпеки України.

Під час обшуків у помешканні російського інформатора правоохоронці виявили комп’ютерну техніку та мобільний телефон із доказами злочинних дій.Наразі слідчі СБУ повідомили йому про підозру в несанкціонованому поширенні інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ. Чоловіка вже арештували без права на заставу, йому загрожує до восьми років ув’язнення.

Як повідомило «Суспільне», чоловік у суді визнав провину, а його адвокатка просила обрати інформатору домашній арешт.

«Це мої пусті фантазії. Я щиро розкаююся у заподіяному. При всіх присутніх і на запис щиро обіцяю ніколи більше нічого подібного не робити. Це переписування було абсолютно анонімним. Це було, як моя особиста думка, моє неправильне бачення ситуації. Я ніякої шкоди державі наносити не хотів», — сказав зрадник.

Зрештою суддя ухвалила рішення — взяти інформатора під варту без права на заставу терміном на 60 днів. Однак цей запобіжний захід можна оскаржити в апеляції.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності