• Головна
  • Україна
  • Покарання за сексуальні домагання: Рада в першому читанні підтримала правки до Кодексу про адмінпорушення

Покарання за сексуальні домагання: Рада в першому читанні підтримала правки до Кодексу про адмінпорушення

Покарання за сексуальні домагання: Рада в першому читанні підтримала правки до Кодексу про адмінпорушення

Депутати пропонують додати покарання за неповідомлення про вчинення домашнього насильства стосовно дитини

Народні депутати у першому читанні підтримали законопроєкт про зміни до Кодексу про адміністративні порушення, які, зокрема, додають поняття сексуального домагання та передбачають адміністративну відповідальність за нього. Такі зміни пов'язані з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами, відомою як Стамбульська конвенція. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у середу, 22 листопада.

Згідно з проєктом закону, до Кодексу про адміністративні порушення пропонують додати статті 173-5 про неповідомлення про вчинення домашнього насильства стосовно дитини та 173-7 про сексуальне домагання. У разі, якщо посадова особа, яка мала б займатися профілактикою та запобіганням домашньому насильству стосовно дітей, не повідомить про таке правопорушення, їй загрожуватиме адміністративна відповідальність. Стаття 173-5 КУпАП передбачатиме покарання, у вигляді штрафу від 26 до 40 тис. грн, або до одного місяця виправних робіт з відрахуванням 20% заробітку.

Додана стаття 173-7 про сексуальне домагання визначає це правопорушення як «вчинення без згоди особи вербальних, невербальних або фізичних дій сексуального характеру, які не спричинили тілесних ушкоджень, метою або наслідком яких є приниження гідності особи, зокрема шляхом створення залякуваного, ворожого, принизливого або образливого середовища, та не пов’язані із проникненням в тіло іншої особи». 

Покарання за цією статтею розділяють залежно від ситуації, у якій воно відбулося. За замовчуванням за сексуальне домагання передбачається від 26 до 67 тис. грн штрафу, або ж від 20 до 30 годин громадських робіт. Якщо ж воно відбулося в професійному середовищі (у відносинах трудового чи службового підпорядкування) то покарання буде вищим — штраф від 67 до 90 тис. Грн, або ж від 30 до 40 годин громадських робіт.

Крім того, поняття насильства за ознакою статі пропонують відокремити від домашнього насильства. Наразі насильство за ознакою статі не має власного визначення у Кодексі про адмінпорушення і згадується лише в контексті домашнього насильства. Але, оскільки ці поняття різні та мають різне правове регулювання, у майбутньому їх пропонують розділити на два правопорушення — дати насильству за ознакою статі ширше визначення та передбачити за нього окреме покарання.

Також депутати пропонують:

  • збільшити термін можливого адмінзатримання з 3 до 24 годин;
  • до переліку можливих покарань за правопорушення додати громадські роботи, які раніше не використовували у контексті насильства щодо жінок та домашнього насильства;
  • надати працівникам поліції повноваження розглядати справи про адмінправопорушення, пов'язані з неповідомленням про місце свого тимчасового перебування людиною, щодо якої винесли терміновий заборонний припис;
  • зобов’язати суддів під час розгляду справ про домашнє насильство чи насильство за ознакою статі обґрунтовувати необхідність або ж відсутність необхідності направляти винного на спеціальну програму.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності