• Головна
  • Україна
  • Без заочної форми навчання та бакалаврат за три роки: уряд підтримав реформу вищої освіти в Україні

Без заочної форми навчання та бакалаврат за три роки: уряд підтримав реформу вищої освіти в Україні

Без заочної форми навчання та бакалаврат за три роки: уряд підтримав реформу вищої освіти в Україні

Від 2024 року не буде заочної форми навчання, а студенти самі обиратимуть термін отримання освіти

Уряд підтримав законопроєкт про зміни у вищій освіті. Від 2024 року заочну та вечірню форми навчання замінить дистанційна, а здобувачі вищої освіти матимуть змогу змінювати спеціальність після 1-2 років навчання та регулювати термін отримання освіти. Про це написав міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у понеділок, 23 жовтня.

За словами міністра, законопроєкт створений, аби оптимізувати українську вищу освіту та наблизити її до стандартів європейської. Студенти отримають більше свободи дій та вибору. Зокрема, здобувачі освіти, які навчатимуться за контрактом, зможуть регулювати термін свого навчання. Наприклад, ступінь бакалавра можна буде отримати не лише за чотири роки, а й за три, або навіть за шість, залежно від потреб студента.

Заочну та вечірню форми навчання замінить дистанційна. «Україні потрібні освічені громадяни, тому відмовляємося від заочки з 2024 року. Заочна форма навчання — радянський рудимент освіти. Дистанційне навчання показало себе ефективніше, ніж купування дипломів та освіта «для галочки», розповів Михайло Федоров

Крім того, з’явиться можливість змінити спеціальність після першого чи другого курсу. Можливо це буде через те, що студенти вступатимуть за певним напрямом, на першому та другому курсі вивчатимуть загальні предмети, а далі вже — обиратимуть конкретну спеціальність.

Також усі спеціальності розділили на регульовані та нерегульовані. До регульованих належать медицина, право, атомна енергетика тощо. На цих спеціальностях зменшиться кількість вибіркових предметів з 25% до 10%. Тоді, як у нерегульованих — філологія, кібернетика, фінанси тощо, — кількість курсів на вибір навпаки збільшиться, та варіюватиметься від 25% до 50%.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності