Нацрада перевірить “5 канал” через ефір з Іриною Фаріон

Нацрада перевірить “5 канал” через ефір з Іриною Фаріон

Приводом для перевірки каналу стали листи до Нацради від Омбудсмена та СБУ

Національна рада з питань телебачення проведе позапланову перевірку “5 каналу” через трансляцію програми “Рандеву з Яніною Соколовою”, на якій гостею ефіру стала Ірина Фаріон. У програмі Фаріон сказала, що не може назвати російськомовних військових українцями, адже ті не говорять українською. Рішення щодо перевірки “5 каналу” прийняли на засіданні Нацради 16 листопада, повідомляє “Укрінформ”.

Член Нацради Максим Онопрієнко зазначив, що до Нацради надійшли листи Уповноваженого Верховної Ради з прав людини та СБУ з інформацією про трансляцію програми “Рандеву з Яніною Соколовою”. Це стало приводом до проведення моніторингу. Онопрієнко додав, що програма має ознаки порушення закону “Про медіа”, який забороняє поширення дискримінаційних висловлювань щодо національності, віку, статі та інших ознак. Строк проведення перевірки з 7 по 15 грудня 2023 року.

Після того, як 15 листопада міністр освіти і науки Оксен Лісовий повідомив, що Ірину Фаріон звільнили з посади професора “Львівської політехніки”, мовознавиця заявила, що готує позов до суду.

Нагадаємо, 7 листопада Уповноважений з прав людини звернувся до поліції з проханням перевірити висловлювання Ірини Фаріон. Фаріон в інтерв’ю журналістці Яніні Соколовій сказала, що не може назвати російськомовних військових українцями, бо вони не розмовляють українською мовою.

В понеділок, 13 листопада, стало відомо про те, що після публікації ексдепутатки російська ФСБ затримала у Криму студента, який був проукраїнськи налаштованим і чекав приходу ЗСУ. Сама мовознавиця не визнала своєї вини і звинуватила у провокаціях ворожі спецслужби та самого студента. 14 листопада, студенти НУ “Львівської політехніки” вийшли на протест з вимогою звільнити викладачку університету Ірину Фаріон.

У середу, 15 листопада, СБУ відкрила кримінальне провадження щодо Ірини Фаріон.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності