• Головна
  • Україна
  • Біля Керченського мосту дрони атакували нафтовий танкер РФ: судно отримало пробоїну (відео)

Біля Керченського мосту дрони атакували нафтовий танкер РФ: судно отримало пробоїну (відео)

Біля Керченського мосту дрони атакували нафтовий танкер РФ: судно отримало пробоїну (відео)

В ніч на 5 серпня морські дрони біля Керченського мосту атакували російський нафтовий танкер "Сиг". Судно отримало пробоїну.

Близько 1:00 в російських телеграм-каналах і ЗМІ з'явилася інформація про вибухи в районі Керченського (Кримського) мосту. Радник окупаційного голови Криму Олег Крючков підтвердив, що міст був перекритий через загрозу удару, але безпосередньо на ньому вибухів не було.

Пізніше з росЗМІ стало відомо, що морські дрони атакували нафтовий танкер, що стояв на якорі недалеко від Керченського мосту.

Російська влада повідомила, що в 00:28 була отримана інформація про пошкодження танкера.

Приблизно о 23:20 його атакував морський дрон. Через вибух було пошкоджено машинне відділення в районі ватерлінії.

За інформацією росЗМІ екіпаж (11 чоловіків) не постраждав, судно залишилось на плаву. Два російських рятувальних кораблі прибули до місця події та допомогли "Сигу" відкачати воду з машинного відділення.

На онлайн-карті морського трафіку MarineTraffic станом на 9:00 вказано, що танкер "Сиг" стоїть на місці біля входу до Керченської протоки та передає сигнал про аварію.

Він йшов з турецького порту до порту "Кавказ" в Краснодарському краю Росії.

Танкер "Сиг" - це один з найбільших танкерів російського флоту. Це нафто-паливний танкер-хімовоз. Назва танкера походить від однойменного роду риб.

Він ходить під прапором РФ і був у 2014 році в Костромі. Порт приписки – Санкт-Петербург. Довжина 141 м, а ширина 17 м.

Кораблем володіє російська компанія "Югра-Лизинг" (UGRA-LEASING LLC) з Ханти-Мансійську. Оператором судна є "Транспетрочарт".

У вересні 2019 року ця компанія і танкер "Сиг" потрапили під санкції мінфіну США через причетність до постачання авіаційного палива російським військовим у Сирії

ФБР США встановило, що РФ приховано через підставні компанії постачала реактивне паливо для літаків у 2016 та 2017 роках до Баніаса в Сирії.

"Підтримка Росією режиму Асада сприяла продовженню бомбардувань, які знищили численні лікарні, школи та громадські місця, що призвело до загибелі цивільного населення", – сказано в заяві мінфіну США..

Згідно з дослідженням української моніторингової групи "Інститут Чорноморських стратегічних досліджень" та редакції BlackSeaNews, станом на січень поточного року танкер "Сиг" продовжував експорт російської нафти в Сирію.

Представник "Інститут Чорноморських стратегічних досліджень" Андрій Клименко вказує, що в липні поточного року для експорту нафти з російських портів на Чорному морі було залучено 221 танкер сумарною вантажністю 14 млн тонн.

Слід зауважити, що після виходу Росії із зернової угоди 20 липня українське міністерство оборони розповсюдило заяву, згідно з якою залишало за собою право розглядати всі кораблі, що прямують до портів РФ в Чорному морі, як такі, що "перевозять вантажі воєнного призначення з усіма відповідними ризиками".

Відповідальність за атаку на нафтовий танкер взяла на себе Служба безпеки України.

Голова СБУ Василь Малюк так прокоментував атаки надводними дронами на кораблі РФ

«Будь-яка «бавовна», що відбувається із кораблями РФ чи Кримським мостом, є абсолютно логічним і ефективним кроком стосовно ворога. Більш того - такі спецоперації проводяться у територіальних водах України і є повністю законними.

Тож, якщо росіяни хочуть, аби «бавовна» припинилася, вони мають скористатися для цього єдиною можливістю - покинути територіальні води України та нашу землю. І чим швидше вони це зроблять, тим буде краще для них.

Бо ми стовідсотково переможемо ворога у цій війні», - зазначив Голова СБУ Василь Малюк.

Джерело ВВС Україна в спецслужбі запевняє, що атака відбулася в територіальних водах України, а сам танкер "Сиг" був залучений в транспортуванні палива для військ РФ.

"Спецоперація проходила вже за класичним сценарієм: надводний дрон, 450 кг тротилу, вибух. Як результат - один з найбільш потужних нафтових танкерів РФ розпочав "отрицательное плавание" біля Кримського мосту. – сказало джерело видання. - Танкер був добре навантажений паливом, тож "феєрверк" було видно здалеку".

Спецоперацію СБУ проводила спільно з Військово-морськими силами України.

У мережі з’явилися кадри влучання у танкер.

Додамо, 4 серпня морські дрони атакували базу ВМФ Росії. Підбили великий військовий корабель "Оленегірський гірник". Екіпаж корабля становить 87 осіб. Його водотоннажність 4080 тонн. А довжина — 112,5 метра

Корабель має дві 57 мм артилерійські установки, дві пускові установки реактивної системи залпового вогню А-215 "Град-М", 4 пускові установки переносного зенітно-ракетного комплексу "Стріла-2". Борт може перевозити до 225 десантників.

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності