Що брати з собою в пологовий: речі для мами, тата та малюка

Що брати з собою в пологовий: речі для мами, тата та малюка

Речі в пологовий потрібно починати збирати заздалегідь

Списків, що брати з собою в пологовий будинок, існує чимало: від коротких переліків найнеобхіднішого до детальних, у яких передбачені речі на усі ситуації, що можуть виникнути в пологовому.

Найкращий з них — десь по середині. Адже не варто брати до пологового надто багато речей - там буде не просто дати раду з великою кількістю сумок на пакунках. Водночас варто завчасно подумати про усе, що може знадобитися в пологовому, щоб уникнути ситуацій, коли вкрай потрібна річ залишилася вдома.

LVIV.MEDIA спробувало скласти перелік усього необхідного, аби майбутній мамі легше було визначитися з тим, що може їй знадобитися в пологовому будинку. 

Коли почати готуватися до пологового

Готувати сумку до пологового краще починати ще за півтора-два місяці до ймовірної дати пологів (на 34-35-му тижні). Це допоможе  скорегувати вміст сумок. А також, у випадку передчасних пологів, у вас вже будуть готові пакунки для поїздки в лікарню.

Найкраще пакувати речі у прозорі сумки зі щільної плівки. Так буде зручніше потім знайти необхідну річ у сумці, не виймаючи з неї увесь вміст. Добре було б також приклеїти скотчем до сумки записку зі своїм іменем та прізвищем. 

Речі для поїздки в пологовий можна умовно розділити на 3 категорії, та упакувати їх в різні сумки:

  • сумка, з якою ви вирушите в пологовий будинок;
  • речі для післяпологового відділення;
  • сумка на виписку.

У різних ситуаціях, вам можуть знадобитися додаткові речі. Наприклад, на випадок партнерських пологів або планового кесаревого розтину.

Ці речі для зручності ми виокремили в окремі списки, разом із сезонними речами, які можуть стати в пригоді у клініці.

Якщо ж в якийсь з пакунків перед поїздкою в пологовий потрібно буде щось докласти (їжу, документи, пляшку з водою і т.д.), прикріпіть до нього наліпку із нагадуванням.

Важливо не забути взяти у пологовий документи. Точний перелік можна дізнатися у пологовому, в якому ви плануєте народжувати, але орієнтовний список виглядає приблизно так:

Документи в пологовий будинок

  • паспорт і його ксерокопія (перша та друга сторінка + прописка);
  • договір на пологи (для тих, хто народжує в приватній клініці);
  • обмінна карта вагітної (із занесеними результатами аналізів та УЗД);
  • страховий поліс (якщо є);
  • родовий сертифікат (але його можуть видати й безпосередньо в пологовому будинку);
  • тест на коронавірус (гінеколог направить на нього на 39-му тижні вагітності, при термінових пологах — роблять експрес-тест).

Підготовка до пологів - доволі складний та відповідальний процес. Тому заздалегідь варто вирішити, що треба брати з собою в пологовий будинок. Необхідні речі в пологовий будинок потрібні для вагітної та малюка, а також батька дитини, якщо плануються партнерські пологи.

Речі для мами

  1. Предмети особистої гігієни. Щітка та паста для чищення зубів, мило рідке або в мильниці, одноразовий станок для гоління, манікюрні ножиці, дзеркало, гребінець, туалетний папір і одноразові накладки на сидіння для унітаза (для зручного та гігієнічного відвідування туалету), кульковий дезодорант, шампунь і гель для душу, шпилька або гумка для волосся.
  2. Гігієнічні серветки: сухі та вологі.
  3. Одноразові пелюшки (60*90) для оглядів і пологів. Досить однієї упаковки.
  4. Гігієнічні прокладки. Можна взяти звичайні з максимальною швидкістю поглинання та на максимальний обсяг. А можна й спеціальні - для післяпологових виділень.
  5. Рушники: невеликий для обличчя та більший. Також можна взяти рулон одноразових паперових рушників та вологі серветки.
  6. Післяпологовий бандаж. Але заздалегідь проконсультуйтеся з лікарем, чи немає у вас протипоказань, і як обрати правильний бандаж.
  7. Одяг: зручна нічна сорочка або піжама, халат або спортивний костюм, капці (які миються), змінна спідня білизна та бавовняні шкарпетки. Краще, все ж таки надати перевагу нічній сорочці та халату, адже після пологів може бути складно одягнути штани піжами чи костюма. А в цей період — зручність має бути понад усе. Спідня білизна. Підійде звичайна бавовняна. Бажано мати запас, мінімум 2 пари. Можна купити післяпологові одноразові — вони продаються по 4-6 штук в упаковці. Бюстгальтер для годування. Бажано мати декілька для зміни, а також будуть доречними одноразові вкладки.
  8. Пакети для сміття. У них зручно складати використані тампони або харчову упаковку, а ще складати брудну білизну. Туалетний папір.
  9. Мобільний телефон та зарядку до нього.
  10. Декілька пляшок води без газу.
  11. Комплект постільної білизни.  
  12. Посуд (чашка, столове приладдя, тарілка).

Сумка в пологовий на кесарів розтин

Залежно від виду пологів список на кесарів розтин у пологовий будинок і сумка в пологовий будинок при кесаревому розтині можуть відрізнятися. Про те, що потрібно після кесаревого розтину в пологовий будинок бажано дізнатися заздалегідь у лікаря. Ми рекомендуємо зібрати стандартну сумку в пологовий будинок при плановому кесарів, а потім доповнювати її за необхідності.

Якщо вам призначили плановий кесарів розтин, базовий список у пологовий будинок для кесарів розтин буде дещо відрізнятися - в нього потрапить ще кілька пунктів. Швидше за все, в лікарні доведеться пробути кілька днів після операції, тому не забудьте зібрати окрему сумку в пологовий будинок на кесарів і підготувати змінну білизну в більшій кількості. Крім стандартного набору, знадобляться ще ось ці речі:

  • Післяопераційний бандаж. Їх буває декілька видів, від звичайного він відрізняється шириною. Вибрати оптимальний варіант допоможе лікар.
  • Компресійні панчохи: допоможуть уникнути утворення тромбів у судинах (необхідні, якщо є схильність до варикозу і флеболог порекомендував їх використання).
  • Медикаменти для обробки післяопераційних швів (що взяти з собою в пологовий будинок на кесарів і в якій кількості підкажуть у пологовому будинку). В основному це: стерильна вата, стерильний бинт, піпетка, перекис водню, зеленка, одноразові шприци, крапельниці, окситоцин, одноразові рукавички, внутрішньовенні та сечові катетери.

Речі, необхідні при партнерських пологах

Якщо на пологах буде присутній чоловік, то для нього теж треба зібрати всі необхідні речі та документи:

  1. Результати аналізів (їх список уточніть у пологовому будинку. Це може бути аналіз крові та мазок на стафілокок).
  2. Флюорографія.
  3. Паспорт.
  4. Одяг та змінне взуття або ж одноразові бахіли.
  5. Одноразові халат, маска та шапочка.
  6. Якщо плануєте проводити фото або відеозйомку — заздалегідь підготуйте телефон або камеру.

Якщо партнер залишиться в палаті після пологів, йому також будуть потрібні предмети особистої гігієни: рушник, змінний одяг, приладдя для гоління, зубна щітка тощо.

Речі для малюка

  1. Дитяче мило.
  2. Рушник. Повинен бути дуже м'яким, щоб не поранити ніжну дитячу шкіру.
  3. Щипчики для нігтів. Стануть у пригоді, якщо малюк народився з нігтиками — їх потрібно зістригти, щоб дитина не подряпала себе. Альтернативне рішення - надіти на ручки спеціальні рукавички.
  4. Стерильна вата. Нею будуть чистити немовляті вуха, ніс і протирати очі. Однієї упаковки буде досить. Ватні палички. Ватні косметичні диски.
  5. Дитячий крем. Кращий вибір - компактна упаковка. Якщо один засіб викличе алергічну реакцію, його можна буде з легкістю замінити на інший. Так, і місця невелика туба займає менше.
  6. Вологі серветки.
  7. Крем під підгузок + присипка. Щоб останню було зручніше наносити на шкіру, можна придбати спеціальну пудреницю з пушком.
  8. Підгузки: підійдуть найменші та бажано такі, що захистять дитячу шкіру від роздратування.
  9. Пелюшки.
  10. Одяг: пара бавовняних та одна фланелева кофточка, повзунки й тонкі комбінезони, пару шапочок (легка та з м'якої фланелевої тканини), шкарпетки/ пінетки. Комбінезон «чоловічок» для новонародженого або повзунки (4-5 шт.). Набір речей потрібно узгоджувати з сезоном, в який народжується малюк, і відштовхуватися від цього.
  11. Дитяча ковдра / плед (згідно з сезоном).

Нагадаємо, LVIV.MEDIA писало як отримати виплати за лікарняними через вагітність та пологи.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності