• Головна
  • Світ
  • Польські фермери почали масштабні протести проти українського імпорту

Польські фермери почали масштабні протести проти українського імпорту

Польські фермери вивели свої трактори на дороги, фото ілюстративне з Polsat

Польські фермери виступають проти імпорту зерна з країн, які не входять до ЄС, бо вони нібито не дотримуються європейських стандартів

УПольщі сьогодні, 24 січня, розпочинається масовий протест фермерів, зокрема, проти безмитного імпорту агропродукції з України. Польські фермери збираються протестувати на дорогах у понад 150 місцях по всій Польщі, пише RMF 24.

Більшість протестів розпочнеться близько полудня за місцевим часом, але протести у Свєнтокшиському воєводстві почалися раніше. Протести з тракторами та іншою сільгосптехнікою проходитимуть у формі не блокади, а повільного руху колони, або ж демонстрації уздовж дороги.

Польські аграрії виступають проти імпорту зерна з України, проти ЄС та ідей, які, на їхню думку, хочуть значно обмежити сільгоспвиробництво в Польщі та Євросоюзі.

Польські фермери, які організували масові протести 24 січня, висувають дві основні вимоги. Вони вимагають зупинити «безконтрольний імпорт» сільськогосподарської продукції з України та інших країн за межами ЄС, які не дотримуються європейських стандартів. Це нібито загрожує польським фермерам. Страйк також має привернути увагу до необхідності підготовки стратегії вступу України до Європейського Союзу у сфері сільського господарства. Також фермери хочуть перегляду Єдиної аграрної політики і змін та більшої «гнучкості» до Національного стратегічного плану на увесь бюджетний період до 2027 року.

Нагадаємо, з 6 листопада 2023 року перевізники Польщі розпочали страйки на кордоні з Україною. Основна вимога перевізників — скасування так званого транспортного безвізу для українських міжнародних перевізників. 27 грудня польський премʼєр Дональд Туск заявив, що Польща близька до того, щоб припинити блокаду українського кордону. Зрештою 16 січня перевізники розблокували кордон, але пригрозили відновити блокаду в березні, якщо уряд не виконає їхніх вимог.

Крім перевізників, кордон блокували польські фермери, вимагаючи дотацій на закупівлю кукурудзи й залишити сільськогосподарський податок без змін. Однак після переговорів із новим урядом, 7 січня вони відмовилися від блокування кордону.

Міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини просять Єврокомісію «захистити європейських фермерів» від українського аграрного експорту та запровадити мито на зернові та олійні з України, повідомив 15 січня міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь. 17 січня стало відомо, що Єврокомісія відхилила пропозицію Польщі щодо відновлення мита на експорт агропродукції з України. Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський заявив, що наразі обговорюються й інші ідеї – наприклад, ліцензування продуктів, які надходять до Польщі.

19 січня Міністерство сільського господарства Польщі заявило про продовження дії заборони на імпорт зерна з України. Заступник міністра Стефан Краєвський заявив, що ембарго зберігатиметься, допоки не буде знайдено інших рішень.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності