• Головна
  • Світ
  • Польські перевізники назвали дату призупинення блокади кордону з Україною

Польські перевізники назвали дату призупинення блокади кордону з Україною

Польські перевізники страйкували з 6 листопада, фото «Радіо Свобода»

Перевізники дають час уряду і призупиняють блокаду, яку можуть відновити 1 березня

Польські перевізники досягли згоди з урядом Польщі щодо «певних умов» і призупинять свій протест 17 січня, повідомив представник протестувальників Томаш Борковський з польського Комітету захисту перевізників і транспортних роботодавців.

«Це не кінець, але протест буде призупинено. Ми погодили певні умови, ми дамо час уряду попрацювати, оскільки це новий уряд», — сказав він в коментарі агенції Reuters.

Як йдеться в публікації, Міністерство інфраструктури Польщі організувало на 16 січня пресконференція, під час якої має бути підписано угоду. між урядом та перевізниками.

Пізніше телеканал TVN24 з посиланням на польського міністра інфраструктури Даріуша Клімчака повідомив, що перевізники призупинили блокаду до 1 березня. Він наголосив, що угода означає не кінець діалогу, а "інтенсивні переговори".

«Цей протест є міждисциплінарним. Він зачіпає дуже багато напрямків міжнародної політики, внутрішньої політики. Складність і заплутаність питань призвела до того, що переговори і робота тривали понад місяць. Протест буде припинено до 1 березня», — сказав міністр.

Він додав, що відтепер починаються конструктивні переговори, які, як очікується, дадуть конкретний результат. Міністр повідомив, що угода з протестувальниками містить 7 пунктів, за якими стоїть дуже багато питань. Перший пункт перший пункт стосується моніторингу виконання домовленостей, досягнутих польською та українською сторонами. Він містить п'ять дуже важливих пунктів, які, серед іншого, стосуються повного виключення автомобільного прикордонного переходу «Мальховіце — Нижанковичі» з пілотної схеми електронної черги. Це також стосується моніторингу декларацій української сторони щодо тривалості перебування великовагових транспортних засобів, які зареєстровані за межами України, і на сьогоднішній день ця тривалість перебування становить 20 днів.

«Ми будемо відслідковувати декларації української сторони про те, що цей час буде збільшено і становитиме 60 днів», — зазначив міністр.

Своєю чергою лідер протестувальників Рафал Меклер пообіцяв повернутися до кордону, якщо рішення не буде знайдено.

«Ми залишаємо на кордоні всю інфраструктуру, контейнери, причепи. Якщо вимоги не будуть виконані, ми повернемося на кордон», — написав він у Twitter.

Польські перевізники блокували пункти пропуску на кордоні з Україною від 6 листопада. Вони вимагали від ЄС відновити систему, згідно з якою українські компанії потребують дозволу на роботу в Євросоюзі, а також для європейських далекобійників, які в’їжджають в Україну.

Нагадаємо, перед цим польські фермери призупинили блокування пункту пропуску «Медика» на кордоні з Україною після того, як уряд погодився на їхні вимоги на початку цього місяця. Решту пунктів продовжували блокувати перевізники.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності