• Головна
  • Україна
  • Уряд Польщі домовився з фермерами для розблокування ПП “Медика-Шегині”

Уряд Польщі домовився з фермерами для розблокування ПП “Медика-Шегині”

Уряд Польщі домовився з фермерами для розблокування ПП “Медика-Шегині”

Всі вимоги аграріїв обіцяли задовольнити

У Польщі ввечері 6 січня міністр сільського господарства Польщі та фермери, які протестували на кордоні в Медиці, підписали угоду про розблокування кордону з Україною. Про це повідомило видання Polsat News.

У суботу, 6 січня, міністр сільського господарства та розвитку села Чеслав Сєкерський разом із підкарпатською воєводою Терезою Кубас-Гул зустрілися з фермерами, які протестували на прикордонному переході в Медиці. Після 17:20 Кубас-Гул на брифінгу повідомила про підписання угоди.

Міністр пообіцяв задовольнити всі вимоги аграріїв. Вимоги включали запуск субсидій на кукурудзу в розмірі 1 млн злотих, збільшення кредитування на ліквідні позики на 2,5 млрд злотих і збереження рівня сільськогосподарського податку на рівні 2023 року.

“Після підписання угоди протест на пункті пропуску в Медиці призупиняється на період, необхідний для впровадження правових та повідомлювальних змін, і на час, необхідний для впровадження додаткових змін”, – йдеться в угоді.

“Ця угода – не початок і не кінець діалогу, який ми розпочали та продовжуватимемо з аграріями. Ми хочемо розв'язувати проблеми в діалозі з фермерами, з повноцінним партнерським обговоренням. Ми усвідомлюємо складність ситуації в сільському господарстві”, – сказав під час брифінгу міністр.

Виступив також лідер фермерів Роман Кондров. “Ми з колегами збираємось і їдемо туди передати нашу домовленість. (..) Ми визначимося з рішенням там, я підозрюю, що це буде о 20:00”, - сказав він.

“Я можу бути оптимістом – Ми приймаємо вимоги аграріїв до реалізації, вони закладені в наших бюджетних пропозиціях на 2024 рік щодо дотацій на кукурудзу та кредитів. Звісно, ​​бюджет у процесі прийняття. Я переконаний, що все це буде прийнято Верховним Сеймом, тому я можу бути оптимістичним щодо виконання цих двох пунктів”, – сказав міністр сільського господарства та розвитку села Чеслав Сєкерський в інтерв’ю Polsat News.

“Що стосується збереження сільськогосподарського податку на рівні 2023 року, то також розпочато процес підготовки нормативного рішення, щоб місцеві органи влади могли звільнити фермерів від цього підвищення податку”, – сказав він. Він додав, що органи місцевого самоврядування отримають повернення вартості у 2025 році.

З 23 листопада фермери з «Ошуканого підкарпатського села» протестують біля прикордонного переходу з Україною в Медиці. Через місяць після початку протесту міністр сільського господарства Чеслав Сєкерський зустрівся з фермерами і пообіцяв виконати вимоги фермерів. Через день акцію протесту призупинили до отримання письмової заяви. Однак у четвер протест відновився на прикордонному переході в Медиці на Підкарпатті. Протест відновили через неотримання письмової декларації про виконання вимог. Це призвело до активізації дій – наразі він не отримав письмової гарантії, що його вимоги будуть виконані. Тому протест набув більш жорсткої форми – фермери пропускали одну машину з черги на годину.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності